Un noi amb mascareta que mira el mòbil mentre espera el metro.

La data en què la mascareta pot deixar de ser obligatòria a interiors a Espanya

Revelen el moment en què la màscara a interiors podria deixar de ser obligatòria

El fet de portar la màscara a interiors es podria acabar ben aviat després de dos anys. De fet, és un accessori que es va tornar indispensable tan bon punt va començar la pandèmia.

Durant aquests dos anys, el govern espanyol ha anat variant les mesures respecte al seu ús. Segons la incidència de casos al nostre país, ha arribat a ser obligatori tant a interiors com a exteriors.

Amb el pas del temps, el cansament per portar mascareta és un fet. Molta gent desitja que, segons es vagi relaxant la pandèmia a Espanya, no sigui obligatori utilitzar-la.

Persones amb mascaretes i equipatge
No utilitzar la màscara a interiors podria ser un fet ben aviat. | Europa Press 

Fa uns dies, el Ministeri de Sanitat prenia la decisió de deixar de fer efectiva la mesura de portar mascareta a exteriors de forma obligatòria. Ara, alguns experts donen les claus sobre quan ja no serà obligatori en interiors. Un és Quique Bassat, un prestigiós epidemiòleg espanyol que ha parlat a la Cadena COPE sobre alguns assumptes relacionats amb la pandèmia.

Quique Bassat explica si té sentit l'ús de la màscara

Encara que Òmicron és la variant més 'light' que s'ha conegut fins ara de la COVID-19, segueix provocant cada dia milers de morts. La darrera setmana, la mitjana a Espanya ha estat de 250 morts diaris. Amb tot, dijous passat es van comunicar prop de 400 morts al nostre país.

«Sempre hem intentat explicar el decalatge que hi ha entre el pic de contagis i el pic de morts. Els episodis que no acaben bé tenen molts dies d'hospitalització prèvia. Ara estem veient les morts del pic de casos de fa dues setmanes», explica l'expert.

«Les tendències estan consolidant-se a la baixa, epidemiològicament anem bé, encara que les morts trigaran a estabilitzar-se», exposa.

Muntatge fotogràfic d'una dona amb mascareta i Quique Bassat.
Quique Bassat parla en profunditat sobre la necessitat de l'ús de la màscara. | CatalunyaDiari 

Així les coses, les pròximes setmanes «començarem a veure xifres de morts més raonables». Si bé les xifres actuals són «la prova que la variant Òmicron no és tan bona com ens estan venent», opina Bassat.

A més, ha carregat contra el govern per obligar-nos a portar mascareta en exteriors des de Nadal.

«El seu ús a exteriors no tenia sentit i molta gent ho va posar en dubte. Hi va haver moltes pressions polítiques perquè es fes alguna cosa; i el Govern va fer alguna cosa, però el menys disruptiu possible», sosté.

Per Bassat, es requerien «mesures més estrictes o restrictives i ens podríem haver saltat setmanes d'altíssima incidència que té les seves conseqüències, com estem veient», expressa.

Quan arribarà la fi de les màscares a interiors?

Bassat sosté que les màscares segueixen sent necessàries en interiors, si bé no sap quant seguirem portant-les en aquests llocs.

«Depèn de la velocitat amb què vagi baixant la corba i en quin moment considerem que el risc de transmissió i de brots és acceptable. Sabrem que quan les retirarem d'interiors hi haurà més transmissió», assenyala. Això podria arribar «a finals d'abril, però monitoritzant molt de prop el que passi».

Diverses persones amb mascareta dins del metro.
Donen les claus de quan podria acabar l'obligatorietat de les mascaretes a llocs tancats. | Pixabay 

Per acabar, Bassat considera que el passaport-covid no ha tingut gaire culpa per abaixar la incidència, però sí perquè creixi la cobertura vacunal.

Malgrat tot, temps després de la seva posada en marxa, «no convencerem els que no s'hagin vacunat que ho facin per tenir el passaport».

Aquesta mesura cal que es pugui «mantenir en els viatges internacionals, però en l'àmbit local no cal», sentencia l'expert.