Un carrer de Madrid ple de gent amb mascareta

Espanya posa data al final de la pandèmia i de les mascaretes

Les bones dades recollides situen la incidència per sota de 50 i pot fer que es redueixin les restriccions per evitar l'expansió del virus

Espanya es planteja eliminar l'obligatorietat de la mascareta i altres restriccions a finals d'any si la situació segueix el mateix camí. I és que els experts han assenyalat que el final de la pandèmia podria estar més a prop del que pensem.

Per la seva banda, el coronavirus està deixant unes fortes conseqüències dins la societat mundial i nacional en tots els seus àmbits. Tot i que les economies domèstiques o alguns sectors com l'hostaleria s'han vist afectats, l'estabilitat emocional de les persones ha sigut la més damnificada.

Aquesta situació que portem vivint gairebé dos anys ha suposat un augment de l'estrès i de l'ansietat dels individus. De fet, tots estem experimentant un cansament emocional i psicològic que finalment portarà uns resultats catastròfics.

Des que van començar les restriccions i les mesures obligatòries per a frenar l'expansió del virus, tots estem pensant en el mateix: l'anhelada normalitat. I és que s'ha convertit en el somni de molts, però poder gaudir sense por a contagiar-se potser cada vegada està més present.

Tots volem deslliurar-nos de la mascareta i aprofitem qualsevol moment per fer-ho. A més, el contacte físic amb el nostre entorn és una de les coses que més es troben a faltar. Però, no obstant això, aquesta situació limitada podria estar més a prop del que ens pensem.

La fi de la mascareta més a prop que mai

Per a sorpresa de molts, la campanya de vacunació està donant els seus fruits i podem apreciar-ho en les dades que estem tenint en les últimes setmanes. Així doncs, l'anhelada immunitat de ramat és ja una realitat aconseguida i amb ella arriben molt bones notícies per a la societat.

Durant dotze setmanes consecutives s'ha experimentat una tendència a la baixa respecte a la incidència acumulada. Això significa que cada vegada són menys els casos per coronavirus presents a Espanya i de fet, així van demostrar-ho les dades recollides ahir mateix.

Actualment ens trobem per sota de 50 casos per cada 100.000 habitants, una situació que no vivíem des de fa més d'un any. En altres paraules, és la primera vegada en quinze mesos que el país se situa en un escenari de baix risc. Per tant, l'evolució de la pandèmia està sent bastant favorable contra tot pronòstic, encara que hem de ser cautelosos amb l'arribada del fred.

De fet, els experts ja s'han atrevit a fer alguns vaticinis sobre el futur de les mascaretes. En concret, asseguren que l'ús d'aquest nou complement deixaria de ser obligatori per a finals d'any. Fins i tot, s'atreveixen a dir que per Nadal podria deixar d'utilitzar-se en espais tancats.

«Si seguim així, les mascaretes deixaran de ser obligatòries, segurament, abans que acabi 2021», recull 'El Español'. Així mateix, han assegurat que, perquè es doni aquest cas, la incidència s'ha de situar per sota dels 25 casos. Tot i això, han indicat que seria preferible que aquesta estigués per sota de deu per evitar nous brots o un augment de les dades.

A més, perquè aquesta nova mesura s'imposi s'han de donar una sèrie de condicions que l'afavoreixi. Per exemple, la baixa incidència hauria de romandre almenys un mes i no experimentar cap augment per mínim que fos.

Per aquest motiu, aconsellen que les campanyes de vacunació han de continuar i administrar la pauta completa als qui encara no la tenen. A més a més, recomanen que es posi especial atenció en els centres educatius, ja que són els grups que encara no han rebut cap dosi.

Davant d'aquest nou possible escenari, l'eliminació de l'obligatorietat de la mascareta i el final de la pandèmia a Espanya estarien cada vegada més a prop. I és que finalment estem veient com tots els esforços i les mesures sanitàries estan donant resultat.

No obstant això, hem de seguir mantenint les distàncies i respectar les normes sanitàries per evitar retrocedir, ja que ara més que mai estem a un pas d'aconseguir l'anhelada normalitat.