Des que el coronavirus va arribar, la nostra vida ha canviat molt. I és que la pandèmia ha desencadenat una sèrie de restriccions que han canviat la nostra rutina. Tancaments de locals, limitacions d'horaris i toc de queda són algunes de les mesures que hem de complir per a frenar l'expansió del virus. Però, quan es posarà fi a aquestes limitacions?
Europa té un clar objectiu que cada vegada sembla més llunyà: vacunar al 70% de la població aquest estiu. Això seria un punt d'inflexió per a començar a relaxar les mesures. I la veritat és que, encara que no hi ha una resposta clara, alguns experts ja s'han mullat i han donat una data en la qual es començaran a relaxar.
Un d'ells ha estat el professor d'epidemiologia Pedro Arcos, que és director de la Unitat de Recerca en Emergències i Desastres de la Universitat d'Oviedo. Aquest dijous ha explicat per a la Cadena Cope quins són els seus pronòstics i quina data creu que començarà la fi de les restriccions.
Setembre i octubre, mesos clau
«El nostre nivell de vacunació, tant a Astúries com a Espanya, continua sent extremadament baix» explicava l'expert per a COPE. «Jo, personalment, penso que no aconseguirem vacunar al 50 o 60% de la població fins a setembre o octubre» indicava, mentre posava l'accent que el que estem vivint actualment és «una autèntica guerra en el subministrament de vacunes».
A més, també parlava sobre la suspensió de la vacuna AstraZeneca. Segons Pedro Arcos, aquesta suspensió «no té cap justificació tècnica» i «l'única cosa per al que ha servit és per a detenir la vacunació en algunes zones durant dues setmanes».
Per tant, segons explicava, «no podrem flexibilitzar les mesures fins que no tinguem vacunat un mínim del 50 o 60 per cent de la població». A més, també feia referència al fet que «això inclou oblidar-se de la Setmana Santa, per descomptat».
Hi haurà una quarta onada?
En referència a l'arribada de la quarta onada, l'expert ha explicat que encara és aviat per a afirmar si arribarà. I és que, segons indicava, encara que «el que hi ha és una estabilització dels casos», no ens quedarà més remeis que «acostumar-nos a aquests pics d'incidència que depenen, bàsicament, del grau de compliment de les mesures». A més, explica que això seguirà així fins que «no tinguem un percentatge significatiu de la població vacunat».
Fernando Simón parla sobre quan tornarà la normalitat
Per la seva banda, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, també ha parlat sobre quan es relaxaran les mesures. L'epidemiòleg ha explicat que espera no tornar «a la mateixa normalitat que abans». I és que, segons informava, l'ésser humà ha anat adaptant el seu comportament als episodis pandèmics al llarg de tota la història, i ha posat exemples d'això.
«En un moment donat es va deixar de compartir el plat del qual menjaven tots, en un altre moment es va deixar de beure del mateix got i en un altre moment es va aprendre a tapar-se la boca quan un tossia»: petites accions que s'han anat instaurant en el comportament de les persones.
Per això, encara que ell creu que tornarem a una normalitat, també ha dit que espera que això ens hagi servit per a aprendre alguna cosa «i que no sigui exactament igual que la situació que coneixíem fins a just abans d'aquesta pandèmia».
Un dels aprenentatges pot ser «que una persona amb símptomes d'una malaltia respiratòria ha d'anar amb compte, ha de quedar-se a casa i no ha d'anar a infectar». Fernando Simón també explicava que la immunitat de ramat és la que farà que tinguem «un progrés molt ràpid cap a una situació molt més semblant a la qual teníem prèviament».