Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
L'escriptor David Nel·lo al Pati Llimona de Barcelona

David Nel·lo guanya el Premi Sant Jordi amb la seva nova novel·la

El premi està dotat amb 60.000 euros

L'escriptor David Nel·lo al Pati Llimona de Barcelona
L'escriptor David Nel·lo, que ha guanyat el 60è Premi Sant Jordi amb la novel·la 'Les amistats traïdes' | Catalunya Diari

L'escriptor David Nel·lo (Barcelona, 1959) ha guanyat el 60è Premi Sant Jordi, amb la novel·la 'Les amistats traïdes', un guardó que ha rebut aquest divendres en la 69a Nit de Santa Llúcia, organitzada per Òmnium Cultural i que enguany s'ha celebrat al Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès).

Carlota Gurt (Barcelona, 1976) s'ha endut el  22è Mercè Rodoreda de contes i narracions per 'Cavalcarem tota la nit'; Lluís Calvo (Saragossa, 1963), el 61è Premi Carles Riba de poesia per 'L'espai profund'; Lluís Prats (Terrassa, 1966), el 57è Premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies per 'Estimat monstre' i Toni Mata (Sabadell, 1982), el 46è Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil  per 'Nascuts per ser Breus'.

David Nel·lo, autor d'una quarantena de títols,  ha rebut el Premi Sant Jordi, dotat amb 60.000 euros, per 'Les amistats traïdes', una història protagonitzada per Sebastià Togores, un traductor literari. Enciclopèdia publicarà el llibre, amb coedició amb Òmnium Cultural, el pròxim 12 de febrer.

Després de la mort del seu pare, Sebastià Togores se'n va a Suïssa a fer una estada en una residència de traductors. Allí es trobarà amb el popular escriptor Bachtel, qui va desaparèixer de la circulació feia anys. En una altra època, havia estat un amic íntim de la família de Togores, especialment del seu pare. Bachtel li narrarà la història de la seva vida i el motiu de la seva fugida.  Hi ha dos punts importants al llibre  que són la nit de l'intent de cop d'estat del 23F del 81 i més de 10 anys després a la Barcelona del 92. «No és una novel·la amb contingut polític, però els seus personatges no viuen en una bombolla sinó que es veuen afectats per aquest rerefons de la història»,  ha dit l'escriptor.

Els guanyadors de la 69a Nit de Santa Llúcia
Els guanyadors de la 69a Nit de Santa Llúcia | Catalunya Diari

Cuixart reivindica la immersió lingüística des de la presó

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha reivindicat en un missatge telefònic des de la presó la immersió lingüística. «Sóc tan feliç de dirigir-vos aquestes paraules, i més des de Santa Coloma de Gramenet on els qui sempre ens hem sentit orgullosos de ser fills d'immigrants sabem que hi tenim un dels millors regals que et pot oferir la vida, el dret de ser un més entre tots els altres», ha explicat.

Cuixart també ha fet una defensa del model d'escola catalana «que tan ens defineix com a poble»  i ha volgut tenir un missatge d'esperança. «787 nits de captiveri, i la tercera festa de les lletres catalanes que he vist des de la presó, però no estiguem trists, sabeu que avui estic aquí entre tots vosaltres, cap mur no podrà mai separar-nos», ha conclòs Cuixart que ha acabat el discurs amb les paraules de Màrius Sampere: «viure és provar-ho infinites vegades».

Durant tot l'acte, els premiats i els polítics que han assistit, com el president del Parlament, Roger Torrent, o el president de la Generalitat, Quim Torra, han reivindicat la llibertat dels presos i exiliats.

L'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, ha fet una defensa de l'evolució de la ciutat en els últims anys i ha lamentat la contaminació provocada al Besòs per la fàbrica de Montornès ja que el riu és «una infraestructura verda» molt important per Santa Coloma i els municipis veïns. Parlon també ha assegurat que  li agradaria que Jordi Cuixart hagués estat aquest divendres a la nit  al Teatre Josep Maria de Sagarra de Santa Coloma.

  

També et pot interessar...