Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els membres de les llistes que es presenten a les eleccions municipals de Tarragona, a l'Aula Magna del Campus Catalunya de la URV.

Els estudiants de periodisme de la URV posen punt final a la marató de debats a Tarragona

Mobilitat i cultura centren l'hora i mitja de trobada dels candidats a les eleccions municipals de Tarragona

Els membres de les llistes que es presenten a les eleccions municipals de Tarragona, a l'Aula Magna del Campus Catalunya de la URV.
Els membres de les llistes que es presenten a les eleccions municipals de Tarragona, a l'Aula Magna del Campus Catalunya de la URV. | Twitter/@raquelfabregat @Jonay_GM

 

Punt final a la roda de debats en la qual s'han vist immersos els alcaldables, i altres membres, de bona part de les candidatures que aspiren a continuar formant part del pròxim plenari municipal tarragoní. Al debat, organitzat per estudiants de periodisme de la Rovira i Virgili, no hi eren tots, la tradició és convidar a aquells que tenen representació, però tampoc estaven tots els caps de llista: PSC, PP i ERC van apostar per enviar a l'acte a Xavi Puig, representant dels republicans i número tres de la llista liderada per Pau Ricomà; Sandra Ramos, número dos de Ballesteros a la candidatura socialista i Josep acero, número tres dels populars.

[predef]eleccions-tarragona-282[/predef]

El debat, davant d'un centenar de persones, s'ha dut a terme a l'Aula Magna del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili. La trobada estava estructurada en tres grans blocs: universitat i la presència que ha de tenir a la ciutat; equipaments i infraestructures i cultura i patrimoni.

La trobada s'hauria d'haver dut a terme el passat divendres, 17 de maig però «motius aliens a l'organització» el va acabar traslladant a aquest dimecres, 22 de maig, i la veritat és que s'ha notat: els candidats han arribat cansats, poc àgils, amb argumentari de partit i amb topades que, en alguns moments, han aixecat xiulets entre el públic. Els dos moderadors, Laura Tarsà i Jan Margarolas, han mantingut el tipus davant de set polítics en campanya.

Una Facultat de Ciències a l'antic preventori de la Savinosa

Del primer bloc  ha cridat l'atenció la facilitat amb la qual els polítics presents a l'escenari aprofitaven qualsevol oportunitat per col·locar l'espot publicitari de les seves sigles. El primer a obrir la caixa dels trons ha sigut el regidor, i número 3 del PP, Josep Acero. A Acero li han preguntat sobre la Universitat i la relació que hauria de tindre amb la ciutat i el candidat ha parlat dels carrils bici que porten al programa. S'ha animat Xavi Puig, d'ERC, que seguint els passos de Josep Acero ha posat sobre la taula el posicionament en contra de la Budellera, un projecte urbanístic polèmic, dels republicans.

Laia Estrada, alcaldable de la CUP; Rubén Viñuales, cap de llista dels Ciutadans; Didac Nadal, de Junts per Tarragona; i Carla Aguilar, d'En Comú Podem, han mirat de respondre a allò que se'ls hi preguntava. Menció a banda, se l'ha guanyat, per la número dos dels socialistes, Sandra Ramos qui, tot just iniciat el debat, ja es queixava perquè no parlava suficient.

Sobre les propostes, paga la pena destacar l'anunciada per Estrada en la qual ha proposat «obrir una Facultat de Ciències a l'antic preventori de la Savinosa» així com els carrils bici entre les diferents instal·lacions de la universitat a la ciutat. De fet, aquest darrer aspecte, els dels carrils bici, ha portat a l'alcaldable de Junts per Tarragona a llançar una crítica divertida a Josep Acero, responsable de mobilitat en aquest darrer mandat municipal: «si heu de fer un carril bici com el de l'Arrabassada no cal que feu res, perquè jo no el considero carril bici».

Sandra Ramos: «No sé per què rieu»

El segon bloc, equipaments i infraestructures,  ha estat monopolitzat per la proposta dels socialistes de fer l'autobús de la ciutat gratuït per a tots aquells empadronats a la ciutat. S'ha arribat a la gran oferta electoral de l'alcaldable Josep Fèlix Ballesteros gràcies al fet que tots els candidats presents al debat estaven d'acord en el fet que s'ha de millorar la mobilitat a la ciutat, sobretot pels estudiants. Rubén Viñuales ha posat sobre la taula el fet que hi ha un percentatge «molt elevat d'estudiants que abandonen la universitat després del primer any pels problemes de mobilitat».

Per cert, Viñuales ha aixecat el dubte sobre que si no fos el candidat de Ciutadans, i no es visqués la situació que es viu a la política catalana, segurament les seves propostes haurien rebut més suport d'un públic assistent que responien amb un silenci fred, allunyat dels xiulets que s'ha emportat el representant del PP, als anuncis de l'alcaldable taronja. Però parlàvem de l'autobús gratuït. Els socialistes volen posar aquest tema a l'agenda de campanya però no ho aconsegueixen i menys ho aconseguiran amb arguments com els exposats per Ramos. 

Ramos ha assegurat que no es tracta, la del bus gratuït, d'una proposta de partit, sinó de govern.  La declaració ha aixecat el riure entre els assistents i la resposta de la candidata socialista: «no sé per què rieu». Doncs segurament reien pel fet que Ballesteros va anunciar «transport públic gratuït pels tarragonins i els canongins» en un acte de partit el passat 27 de setembre. I potser també reien perquè mentre Sandra Ramos negava l'electoralisme de l'anunci, el partidisme, el perfil oficial en xarxes socials del PSC recollia les declaracions de Ramos. 

Els moderadors del debat eren els dos estudiants de periodisme Laura Estaràs i Jan Margarolas.
Els moderadors del debat eren els dos estudiants de periodisme Laura Tarsà iJan Margarolas. | Twitter/@raquelfabregat

 

«L'orquestra Mondragón defineix molt bé el model cultural d'aquest govern municipal»

El darrer bloc, el de la cultura, tampoc ha augmentat el nivell i el fet que la consellera de Cultura, Begoña Floria, estigués entre el públic no ha facilitat que Sandra Ramos, que encara s'ha d'estrenar com a regidora, pogués col·locar missatges interessants. Mentre Laia Estrada, alcaldable anticapitalista, assegurava que el teatre Metropol pateix «una plaga de tèrmits i de puces», Floria negava amb gestos amb la mà i Ramos seguia el camí que marcava la veterana política tarragonina. 

Així mateix, la número dos de Ballesteros ha tret pit del milió d'euros que, via 1,5% cultural, el consistori de Tarragona rebrà per Ca l'Agapito. Obviava Ramos els 3 milions d'euros que l'Ajuntament va deixar perdre per part de la Generalitat de Catalunya i el projecte inacabat de Ca l'Agapito dins el Pla Integral de la Part Alta, tal com va explicar al seu dia el digital Portaenrere. 

Pel que fa als altres candidats, Didac Nadal ha donat, parlant de cultura, un dels millors titulars de la jornada: «L'orquestra Mondragón defineix molt bé quin és el model cultural d'aquest govern municipal». Viñuales no s'ha quedat enrere assegurant que  «si no t'agrada el patrimoni o la història no et presentis a l'alcaldia de Tarragona». Carla Aguilar, alcaldable d'En Comú Podem, ha recuperat el discurs d'altres debats d'aquesta campanya utilitzant el «Reus ciutat de Teatres» com a referent «irònic» pel que fa a l'estat dels teatres a la ciutat. 

I Acero i Puig han mantingut un dels moments més tensos del debat quan el candidat popular, parlant sobre la cultura al carrer i el seu paper com a responsable de domini públic, ha explicat que ell va negar un permís a Òmnium per un acte al carrer i ha afirmat que «ho hauria denegat tant si ho hagués demanat VOX com Òmnium». La comparació ha provocat xiulets dels assistents i la rèplica del candidat d'ERC.