Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Els nou candidats que han pres part en el debat de 'La Vanguardia'.

Tots contra Illa: El primer debat del 14-F consolida el PSC al centre de la cursa electoral

El candidat socialista és interpel·lat per la majoria de candidats | Aragonès i Chacón, els més centrats en propostes de recuperació econòmica

Els nou candidats que han pres part en el debat de 'La Vanguardia'.
Els nou candidats que han pres part en el debat de 'La Vanguardia'. | ACN

Un debat organitzat per 'La Vanguardia' ha obert aquest divendres, 29 de gener, la campanya de les eleccions autonòmiques a Catalunya que se celebraran el 14 de febrer si el TSJC no diu el contrari. En una cita que ha tingut lloc al Palau Macaya de Barcelona a primera hora del matí, els set candidats dels partits amb representació parlamentària a més de Laura Borràs (JxCat) i Ignacio Garriga (Vox) han posat sobre la taula les seves propostes i els seus retrets mutus en un acte que ha estat una autèntica olla de grills on tots els candidats han fracassat en intentar imposar la seva agenda.

El debat ha estat entretingut, però la presència de nou veus ha fet impossible que se seguís una sola línia argumental: han predominat les propostes dispars i ha costat donar continuïtat a les discussions que s'anaven produint. Amb tot, però, les intervencions dels candidats han permès veure l'enfocament que cadascun d'ells dona a la campanya i amb quins altres caps de cartell rivalitzen. D'entre tots ells, el candidat més interpel·lat ha estat SalvadorIlla, cosa que el consolida com un rival temut i l'enforteix en una cursa electoral on les enquestes ja han demostrat que ha irromput amb força.

Illa surt reforçat en rebre els atacs de bona part dels seus contrincants

La primera part del debat de 'La Vanguardia' no ha deixat lloc als dubtes. Pere Aragonès (ERC), Laura Borràs (JxCat), Carlos Carrizosa (C's) i Alejandro Fernández (PP) han dedicat les seves primeres paraules a confrontar amb el candidat socialista, i Àngels Chacón (PDeCAT) i Ignacio Garriga (Vox) s'han sumat més tard als retrets. Illa ha rebut de tots costats, un fet que, lluny de perjudicar-lo, el situa al centre de la cursa electoral i reforça el seu paper de rival fort: tothom el té en consideració com a candidat a tenir en compte per una possible victòria.

El candidatsocialista s'ha defensat, però sembla que encara no s'ha desempallegat del vestit de ministre de Sanitat. En les seves intervencions, Salvador Illa s'ha centrat més en defensar la labor del govern espanyol en la crisi de la pandèmia i la seva en particular com a titular de Sanitat que no pas en erigir-se en candidatsocialista a la presidència de la Generalitat, paper que ha anat assumint més a mesura que ha anat avançant el debat. Amb tot, el 'tots contra Illa' l'ha afavorit clarament en aquest primer 'round' de la campanya electoral, on ha insistit a demanar «passar pàgina» i que acabi l'etapa de «confrontació».

L'èmfasi en la recuperació econòmica d'ERC i el PDeCAT

Per primera vegada en les darreres campanyeselectorals a Catalunya, el procés independentista ha estat només una qüestió més sobre la taula en el debat i no pas el tema predominant. La gestió econòmica i sanitària i la recuperació després de la pandèmia han predominat en el debat. Pere Aragonès (ERC) i Àngels Chacón (PDeCAT) han llençat diverses propostes en aquest sentit. Especialment la candidata demòcrata, ha posat èmfasi en propostes dirigides al món empresarial i a la implementació d'ajudes econòmiques, carregant contra la «incompetència» del Govern de JxCat i ERC. Chacón també ha buscat obertament el contrast amb la CUP

Els republicans, amb Pere Aragonès al capdavant, també han fet propostes en aquest àmbit i en la generació de «grans consensos» per tal d'afrontar la sortida de la crisi econòmica. En el pla independentista, també la CUP ha posat sobre la taula propostes de caire econòmic i social, un tema de debat que ha deixat més en segon pla a la candidata de JxCat, Laura Borràs, que no ha acabat de trobar el paper protagonista en el debat d'aquest divendres, probablement pel paper secundari que hi ha jugat la qüestió nacional.

Catalunya En Comú Podem ha seguit insistint en la necessitat d'un govern d'esquerres a Catalunya: Jèssica Albiach s'ha situat com l'única garant de reedició d'un tripartit en la propera legislatura, i ha exhibit propostes econòmiques amb certa discreció. Carlos Carrizosa ha sabut aprofitar el seu paper central derivat de la victòria electoral de 2017 i ha batallat contra la irrellevància buscant el frec a frec constant amb Illa i relegant a un segon pla el conflicteindependentista.

Finalment, Alejandro Fernández ha fet ús de la seva habilitat retòrica per buscar la confrontació amb els rivals a qui pretén 'usurpar' vot, cercant el cos a cos amb Carrizosa i especialment amb Illa. Ignacio Garriga ha cobrat protagonisme en el tram final del debat amb les seves propostes rupturistes i amb un to agressiu que la resta de candidats havia ignorat en els primers compassos. Diumenge al vespre, a TVE, es viurà el 'partit de tornada' amb el segon debat del 14-F obert a tot Espanya.