Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
PIMEC Tarragona.

L'economia i l'empresa, a debat a PIMEC entre els candidats per Tarragona el 28-A

Hi han assistit tres dels sis caps de llista amb representació a Madrid

PIMEC Tarragona.
El debat s'ha celebrat aquest dimarts al matí a la seu de PIMEC a Tarragona. | Gerard Recasens

 

Primera confrontació directa d'idees entre els candidats per Tarragona a les eleccions generals 2019. Aquest dimarts, 9 d'abril, la seu de PIMEC a la ciutat ha acollit el debat electoral entre els candidats dels sis partits amb representació al Congrés dels Diputats per Tarragona. Moderat pel president de PIMEC Tarragona, qui va ser conseller del govern Mas Jordi Ciuraneta, el debat, que ha comptat amb la presència de diversos petits i mitjans empresaris entre el públic, ha concentrat tres dels sis caps de llista a la demarcació: Jordi Salvador (ERC), Jordi Roca (PP) i Sergio del Campo (Cs).

Per raons evidents, Ferran Bel ha estat la veu de Josep Rull (JxCat), en situació de presó preventiva; mentre que han faltat Joan Ruiz (PSC) i Ismael Cortés (En Comú Podem), que han estat substituïts pels candidats Santi Castellà i Andreu Agredano, respectivament.

Un debat estrictament econòmic, tot i algunes puntuals excepcions

Allunyat de la pressió mediàtica i dirigit a petits i mitjans empresaris, el debat d'aquest dimarts ha estat de fons, de models econòmics, i de baixa intensitat política més enllà de les divergències de model. Només el cap de llista d'ERC, Jordi Salvador, i el número 2 de JxCat, Ferran Bel, han recordat la situació de presó preventiva dels líders del procés. De fet, també Sergio del Campo (Cs) s'ha referit a la crisi d'octubre de 2017 per assenyalar «la fuga d’empreses i la caiguda en picat de la inversió estrangera a Catalunya».

Dels arguments de l'esquerra...

A l'esquerra de l'espectre polític, el candidat d'ERC, Jordi Salvador, ha recordat que «hem aconseguit millores per a la situació del petit i mitjà empresari al llarg dels mesos de govern del PSOE» i ha tret pit que «ERC defensa la classe treballadora, i aquí hi incloem les PIME, des de la seva creació als anys 30». Salvador ha alertat de la situació que es pot generar «per l’aparició de grans plataformes, com ara Uber, o Booking, en què si no hi ets, no existeixes; però això fa que ells posin les condicions del joc i que es girin en contra dels interessos dels empresaris».

Andreu Agredano, d’En Comú Podem, s’ha situat definidament a l’esquerra en defensar «la creació d’una banca pública». Agredano ha situat la seva formació en «la rotunda defensa de les PIMES» i ha deixat clar que des dels Comuns i Podem «estem clarament en contra dels tractats de lliure comerç, com ara el TTIP». Finalment, Agredano ha exposat com a eix bàsic de la seva proposta econòmica «l’impuls de la inversió en I+D+I».

El representant del PSC i cap de llista de la formació al Senat per Tarragona, Santiago Castellà, ha reivindicat la seva formació com «la que pot organitzar, a curt termini, l’espai de la centralitat política», factor que ha defensat com a valor per a una bona situació econòmica. Castellà ha reivindicat conceptes com la visió d’Estat, la Constitució Espanyola «des d’un punt de vista inclusiu» i les polítiques llargterministes per combatre «l’amenaça de Rússia, els feixismes i els nacionalismes».

... a les reivindicacions de la dreta

Al seu torn, Sergio del Campo, el cap de llista de Ciutadans, ha reivindicat «la gran defensa de les PIMEs que hem fet des del nostre grup parlamentari» i ha recordat la situació econòmica a Espanya, «marcada pel gran dèficit i l’immens deute». Per a del Campo, cal fer reformes en l’educació, amb «un pacte d’Estat perquè el sistema no variï cada quatre anys»; en el sistema laboral i en el paper de les institucions. A més, ha reclamat que es lluiti contra la morositat i una Llei de segona oportunitat.

Des de Junts per Catalunya, el seu número 2, Ferran Bel, ha deixat clar que «els polítics només hem de posar les condicions perquè les empreses siguin competitives, la resta és feina dels empresaris». En aquest marc, Bel ha apuntat que «cal un millor tractament fiscal que permeti augmentar el finançament de les empreses». Com del Campo, també ha fet èmfasi en combatre la morositat; mentre que, finalment, ha posat l’accent en «l’enorme dèficit pel que fa a infraestructures que tenim a Tarragona i l’Ebre».

Finalment, el candidat del PP, Jordi Roca, ha tret pit de l’acció del govern del PP entre els anys 2011 i 2018. «Ens vam trobar un país en fallida que ens havia deixat el PSOE», ha manifestat Roca, que ha subratllat que la seva formació va liderar «una baixada d’impostos i un augment del salari mínim interprofessional». «Vam garantir que la recuperació econòmica arribés a tothom», s’ha vantat Roca, que ha tornat a revindicar el PP com a garantia d’estabilitat econòmica ja que, segons ell, «des de la moció de censura només s’ha fet despesa ideològica».

També et pot interessar