Pla general d'un control dels Mossos d'Esquadra a escassos metres de la frontera amb França, a l'Aran

Decepció a Andorra en quedar fora de la mobilitat entre comarques a Catalunya

El cap de Govern del coprincipat, Xavier Espot, demanarà explicacions a la Generalitat: «La decisió mereix ser reconsiderada»

Andorra ha rebut com «una nova decepció» la decisió de la Generalitat d'excloure el país de l'aixecament del confinament comarcal a les bombolles de convivència a partir de dilluns. En una entrevista al programa 'La Rèplica' d'Andorra Televisió, el cap de l'executiu del Principat, Xavier Espot, ha dit que demanaran explicacions perquè aquesta demanda d'assimilació s'ha fet diversos cops i entén que aquesta ha d'aplicar-se al territori afectat pel tancament perimetral, tal com succeeix actualment amb l'Alt Urgell.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Andorra demanarà explicacions a la Generalitat

D'aquesta manera, s'ha mostrat resignat en veure que els turistes catalans no podran accedir a Andorra durant la Setmana Santa, malgrat haver-ho reclamat des d'abans de les festes de Nadal. «Sembla que no serà així», ha lamentat. Espot ha declarat que «ara el que toca és demanar explicacions», amb la finalitat de conèixer «per quin motiu, una vegada més, no s'ha atès la reivindicació».

Així, ha dit que cal tenir en compte que les dades sanitàries del país són molt favorables i ha insistit en la «lleialtat» que el Principat ha mostrat sempre amb Catalunya i l'Alt Urgell, especialment durant la crisi sanitària on s'han ofert tots els recursos sanitaris necessaris per als ciutadans de la comarca alt-urgellenca. És per tot plegat que el cap del govern andorrà ha manifestat: «Se'ns fa difícil entendre com la Generalitat no acaba d'estar a la recíproca».

«La decisió mereix ser reconsiderada»

Tot i la notícia negativa, Espot ha assegurat que seguiran «picant pedra», tot reconeixent que la diferència de tractament entre Catalunya «i la que ens dona França, esdevé (cada vegada) més cridanera». Així, ha dit que no entén com no arriba aquesta assimilació a tot el territori català si ja va ser possible durant la desescalada de la primera onada.

«Crec que la decisió mereix ser reconsiderada i ens seguirem esforçant des de la discreció per convèncer que és de justícia que se'ns assimili a tots els efectes», ha sentenciat. Pel que fa a les previsions, l'executiu no descarta «tenir una Setmana Santa relativament correcta», però si finalment no és possible, el focus està posat en la primavera i el període estival, sempre que la situació sanitària acompanyi.

En relació amb la temporada de les estacions d'esquí, ha manifestat que encara no s'ha reunit ni amb Francesc Camp ni amb representants d'Ski Andorra i que serà al llarg dels pròxims dies quan es decideixi si els dominis continuen oberts o abaixen la persiana fins a l'any que ve.