Els nens de Sant Ildefons en ple sorteig de la Grossa de Nadal

Si ja tens un dècim de la Loteria de Nadal, fixa't bé: el detall més comentat

Els dècims del 2023 inclouen un nou emblema que no ha passat gens desapercebut

Tots esperem amb ànsies l'arribada del Sorteig de Nadal d'aquest 2023. Tanmateix, la campanya de la loteria va començar el 12 de juliol passat, moment en què es van posar a la venda els primers dècims de loteria.

En aquell moment, com passa cada any, molta era l'expectació per veure quina obra d'art quedaria impresa els dècims d'aquest any. Cal recordar, per exemple, que el 2022 vam poder veure 'La Verge amb el nen a la glòria', de Carlo Maratti.

Aquest any, per part seva, s'ha continuat amb la tradició i impresa podem veure una altra obra del Museu del Prado. A més a més, ha cridat l'atenció un altre detall nou que converteix aquests nous dècims en especials.

Als dècims apareixen obres d'art del Museu del Prado

Cada any, des de Loteries i Apostes de l'Estat, col·laborant amb el Museu Nacional del Prado, es tria una obra que incrementi el valor del dècim, aportant-li un extra de significat. Això és una cosa molt aplaudida pels interessats a la Loteria de Nadal.

De fet, es tracta d'una tradició que es fa des de fa seixanta anys. Així, als dècims nadalencs hem pogut gaudir d'obres de pintors tan coneguts com a El Greco, El Bosco, Goya, Velázquez o Murillo, entre d'altres.

La mà d'un home assenyalant un dècim de la Loteria de Nadal
Als dècims apareixen obres d'art exposades al Museu Nacional del Prado | EFE

Aquest és el quadre escollit per a la Loteria de Nadal de 2023

En aquesta ocasió, per a aquest 2023, l'obra que s'ha escollit ha estat 'La Nativitat', del Mestre de Sopetrán. Com va indicar Jesús Huerta, president de Loteries i Apostes de l'Estat:

«L'elecció d'aquesta obra és també un reconeixement als milers de persones anònimes que treballen cada dia de manera excel·lent, que aporten un valor incalculable a tota la societat i fan d'Espanya un país que progressi i avanci».

«'La Nativitat' es tracta d'una obra de 1470. Va ser trobada al convent benedictí de Sopetrán, ubicat a Guadalajara i que ara es coneix com el monestir de Santa Maria de Sopetrán», prosseguia informant.

A l'obra, l'autor va desitjar mostrar la importància de l'art flamenc, que va comptar amb una gran representació durant el segle XV al nostre país. Aquí podem veure la Mare de Déu acompanyada de Sant Josep adorant el nen Jesús a l'estable.

Al seu voltant, també podem observar altres figures, com ara pastors, àngels i deixebles. En l'actualitat, l'obra es pot gaudir al Museu del Prado, lloc on va arribar el 1934 juntament amb altres obres com l''Anunciació', el 'Trànsit de la Verge' i el 'Retrat del donant'.

Muntatge amb un bitllet de 20 euros de fons i un dècim de la Loteria Nacional
Aquest any podrem veure als dècims 'La Nativitat', del Mestre de Sopetrán | España Diario TIPS

Una altra novetat en el dècim de la Loteria de Nadal 2023

Tot i això, aquest quadre no és l'única novetat que es podrà veure impresa als dècims de la Loteria de Nadal d'aquest 2023. D'altra banda, també apareixerà el logotip de la Presidència Espanyola del Consell de la Unió Europea.

I és que des de Loteries i Apostes de l'Estat, van decidir incloure el logo pel fet que, com va indicar també Jesús Huerta: «Valora la rellevància d'Espanya dins de la Unió Europea, i ressalta, a través d'un sorteig tan emblemàtic com el de la Loteria de Nadal la importància d'aquest fet, que és motiu de celebració per a tota la ciutadania espanyola».

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Així va la campanya durant les primeres setmanes

La campanya d'estiu de la Loteria compta amb el mateix lema de tots els anys, que també ja s'ha convertit en una tradició. Aquest és: «I si cau aquí 'El Gordo' de Nadal?».

D'aquesta manera, el 12 de juliol es va presentar una nova campanya que ja ha venut 185 milions de dècims. És més, en total, s'espera repartir 2.590 milions d'euros als diferents premis.