URGENT

👉 La Covid no frena i la pressió assistencial als hospitals catalans augmenta

Decisió inesperada amb el polèmic nou centre de menors migrats a Barcelona

L’Ajuntament de Rubí no tirarà endavant el centre per a acollir menors migrats | S'instal·larà al mateix lloc una residència per a joves embarassades en situació de vulnerabilitat

Els veïns també han omplert els balcons de les cases del veïnat amb pancartes en contra del centre
Decisió inesperada amb el polèmic nou centre de menors migrats a Barcelona | CEDIDA

El projecte del centre que havia d’acollir una vuitantena de menors estrangers no acompanyats a Rubí finalment no es tirarà endavant. L’ajuntament del municipi i el Departament d’Afers Socials han decidit fer en aquest mateix edifici, l’Hotel Terranova, un equipament per a noies adolescents embarassades i mares menors d’edat.

El consistori crearà pisos d'acolliment als joves migrats d'entre 16 i 21 anys

La proposta de crear un centre d’acolliment a menors migrats, aquesta primavera, va generar protestes per part d’alguns veïns, de manera que s’ha decidit no continuar amb el projecte. No obstant això, el municipi sí que establirà pisos per a joves migrants d’entre setze i vint-i-un anys repartits per diversos barris de la ciutat.

Els pisos seran equipaments de com a màxim vuit places destinades a joves que estan aprenent l’idioma i fent formació per poder-se emancipat. Posen èmfasi en l’acollida i el desenvolupament d’una xarxa comunitària més enllà de la majoria d’edat perquè els joves puguin cobrir les seves necessitats, tenir oportunitats laborals i garantir la seva regularització administrativa.

Els joves que ocuparan els pisos són els que actualment viuen de manera temporal en un hotel de luxe de Sant Just Desvern. La secretària d’Infància i Adolescència del Govern, Georgina Oliva, assegura que «seguirem en la línia de buidar els centres més grans, com aquest, per dividir els nois en equipaments més petits». El consistori de Rubí ha volgut subratllar la importància d’evitar els centres d’acolliment grans i de potenciar els petits, que permeten una millor inclusió dels joves.

Potenciar les seves capacitats parentals de les joves embarassades

Pel que fa al nou projecte de l’Hotel Terranova, es tracta de la creació d’una residència per a noies adolescents, joves embarassades i mares menors d’edat amb infants d’entre zero i tres anys. Amb 15 places, el centre té l’objectiu de potenciar les capacitats parentals de les joves i fomentarà els hàbits saludables i socials per a una vida autònoma.

Segons la Generalitat, és un equipament que es posarà en marxa «d’aquí a uns mesos» i acollirà «noies de Rubí i d’altres punts del territori» en situació de vulnerabilitat. Les dues mesures formen part d’un pla d’atenció a infants i joves pactat per l’ajuntament del municipi i el Departament d’Afers Socials.

Oliva, en declaracions a ‘L’Ara’, subratlla que l’acollida de joves migrats «és una qüestió de país» i que s’ha de «sensibilitzar» tant en l'àmbit social, com institucional. «De vegades els conflictes esclaten fins i tot abans que el centre sigui una realitat: es posa el crit al cel quan no hi ha res definitiu», exposa la secretària d’Infància i Adolescència del Govern.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari