Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge amb diversos treballadors reunits en una taula amb un ordinador i el mall d'un jutge

La decisió de la Justícia que beneficia molts empleats a Espanya: tenen dret

Podria suposar un abans i un després en cobrar un tipus de pensió

La Justícia espanyola, al llarg dels seus diferents tribunals i organismes, pren sovint certes decisions polèmiques. Com en qualsevol sentència, sempre hi ha un vencedor i un vençut, que veu com les seves peticions són denegades.

Actualment, hi ha moltes persones que no poden treballar fora de casa per diferents problemes físics o psíquics. De fet, una dona que es trobava en aquesta situació ha tingut una disputa amb la Seguretat Social per continuar percebent diners.

En concret, li va ser denegada una pensió per incapacitat permanent per treballar una persona que feia teletreball des del domicili. Aquesta dona considerava que el fet de poder ser emprada des de casa li donava dret a continuar percebent la pensió per incapacitat.

La Justícia dona la raó a l'empleada

Tenia raó. El fet de poder fer teletreball, i evitar desplaçaments al lloc de treball, no és un motiu vàlid perquè la Seguretat Social negui aquesta pensió. Aquesta sentència ha estat confirmada pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM).

Vista exterior d'unes oficines de la Seguretat Social
La Seguretat Social considera que els empleats incapacitats no poden teletreballar | Seguridad Social

Aquest organisme s'ha posicionat en contra de la Seguretat Social, que va rebutjar la pensió per poder treballar. Segons el TSJM, els empleats amb incapacitat permanent tenen dret a cobrar la pensió d'incapacitat.

Això és així perquè, segons asseguren, la condició de fer feina a distància és voluntària. No es pot forçar a fer teletreball quan una persona té incapacitat permanent. Aquest és el motiu pel qual es considera que el dret es manté.

Aquest organisme creu que la «capacitat de desplaçament al centre de treball és un element determinant i essencial de la capacitat laboral als efectes de valorar la incapacitat permanent”. A més, afegeixen que «la pèrdua de la possibilitat esmentada determina la qualificació del treballador en el grau d'incapacitat absoluta».

Insisteixen al mateix punt, ja que entenen que «la possibilitat que una persona exerceixi les seves tasques des del seu domicili, en el context social actual, no ha d'impedir la seva qualificació com a incapacitada permanent».

Una persona utilitzant un ordinador portàtil i una imatge superposada d'una mà sostenint diversos bitllets d'euro
A partir d'ara, teletreballar i cobrar una pensió per incapacitat permanent és compatible | Getty Images, 89Stocker

En conclusió, el dret a continuar rebent la pensió per incapacitat permanent es manté en aquest cas. Això és així encara que la persona pugui fer la feina amb les adaptacions precises i incentius propis de l'ocupació de discapacitats.

Gairebé un milió de persones reben la pensió per aquesta incapacitat

La resolució del TSJM ha obert un nou ventall de possibilitats per a moltes persones amb incapacitat permanent. A Espanya, segons dades de la Seguretat Social el 2021, hi havia més de 947.000 persones que rebien la pensió d'aquest tipus.

A partir d'ara, ha quedat clar que moltes persones poden continuar fent teletreball i cobrant aquesta pensió. Això suposa que qualsevol empleat amb una incapacitat permanent pugui tenir dues vies d'ingressos.

En el cas concret d'aquesta dona, la treballadora va travessar una sèrie de desafiaments a causa d'un trastorn depressiu resultant de l'atemptat de l'11M. Això, sens dubte, va impactar en la seva capacitat per desplaçar-se i treballar de manera convencional.

Els informes mèdics donaven suport a l'argument de l'empleada. Tot i això, la Seguretat Social inicialment va negar la seva incapacitat basant-se en l'opció de teletreball. Per tant, el cas va ser portat als tribunals.

L'objectiu era determinar si la seva condició justifica una qualificació d'incapacitat permanent total o si la possibilitat de teletreball afecta aquesta avaluació. Després d'un primer error a favor de l'INSS, la treballadora va interposar un recurs de suplicació davant del TSJM. La resta, per a fortuna, ja la coneixem.