Aviat podrien arribar-hi grans novetats per als conductors espanyols. I és que, la Unió Europea es plantejaria la unificació del permís de conduir i de les sancions per a tots els països membres.
Tot i que l'organisme europeu ja fa temps que treballa en el canvi, no s'espera que aquest s'apliqui, almenys, fins al 2025. Aquest suposaria la implementació d'un nou carnet de conduir, el pagament de les multes independentment del país i l'entrada en vigor de noves infraccions a què, per descomptat, s'hauran d'adaptar tots els usuaris.
De fet, ja s'han anunciat les primeres mesures que podrien arribar de la mà d'aquesta nova normativa. Es tracten d'unes sancions més endurides, que posen entre dit les que actualment regula la Direcció General de Trànsit (DGT).
La Unió Europea es posa ferma: la multa que arribarà a Espanya
Tot i que hi ha alguna cosa que des de Brussel·les tenen clara, és la seva fixació per la tolerància zero amb l'alcohol al volant. I és que, precisament aquesta, podria ser la primera multa a aplicar-se a tots els països membres de la UE.
Tal com l'organisme planeja, la taxa màxima d'alcoholèmia per als conductors novells passarà a ser de 0,0 g/l de sang durant els dos primers anys. És a dir, no podran consumir ni una gota d'alcohol si es disposa a agafar el cotxe, com també passa amb els conductors professionals.
L'alcohol, principal causant dels sinistres a les carreteres
Segons les dades publicades per Trànsit, el 49,4% dels conductors morts el 2021 presentava una taxa d'alcohol, drogues o psicofàrmacs elevada en el moment de l'accident. Unes xifres veritablement preocupants i que, alhora, no deixen en molt bon lloc la Prefectura de Trànsit. Doncs, a Espanya, el límit d'alcohol permès per a la conducció és de 0,5 grams per litre de sang, la meitat a l'aire espirat.
El mateix passa a altres països com Alemanya, França, Itàlia, Escòcia, Letònia, Eslovènia, Països Baixos i Croàcia. Tot i que també hi ha llocs on aquesta mateixa taxa és més o menys exigent. Per exemple, a Estònia, Polònia i Suècia s'admet un consum màxim de 0,2 g/l de sang.
Una cosa semblant passa a Xipre i Finlàndia, on els conductors no poden superar els 0,22 g/l de sang al volant. D'altra banda, també hi ha països més permissius, entre els quals hi ha Malta i el Regne Unit. La taxa màxima d'alcohol en sang permesa és de 0,8 g/l.
Mateix carnet per a tots els conductors
Una altra de les mesures que està estudiant la Unió Europea és la creació d'un únic carnet per a tots els conductors. Els propòsits que persegueixen amb aquest canvi estan ben definits.
En primer lloc, facilitaria la uniformitat de les sancions a escala europea, perquè aquestes siguin vigents independentment del país on s'imposin. Així mateix, possibilitaria la retirada del permís de conduir a altres territoris i s'acataria el pagament obligat de les multes imposades.
En cas d'aplicar-se aquesta mesura, caldrà elaborar una única Llei de trànsit en l'àmbit europeu, en què quedin unificats els codis de circulació de cada país.
Conduir amb 17 anys?
Així mateix, també es podrien aplicar altres canvis importants. I és que la UE es podria estar plantejant l'ampliació del permís de conducció a partir dels 17 anys. Tot i que s'hauran de tenir en compte alguns matisos, ja que els menors només ho podran fer acompanyats d'un adult amb carnet de conduir.