Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla americà de representants de l'Ajuntament de Deltebre i de Ports davant l'embarcació amb que s'ha fet el dragatge

Deltebre executa el primer dragatge de la bocana del riu Ebre

L'Ajuntament recorda que el cost d'aquestes actuacions les han d'assumir els governs català i espanyol

Pla americà de representants de l'Ajuntament de Deltebre i de Ports davant l'embarcació amb que s'ha fet el dragatge
Imatge de representants de l'Ajuntament de Deltebre i de Ports davant l'embarcació amb què s'ha fet el dragatge | ACN

 

L'Ajuntament de Deltebre, al Baix Ebre, ha fet el primer dragatge de la bocana de l'Ebre, una reivindicació històrica de sector pesquer i nàutic, que finament ha assumit el consistori. Fa anys que es treballava per aconseguir els permisos i s'ha pogut fer una primera actuació «simbòlica», que es pretén que suposi un «precedent». L'obra ha consistit a extreure 1.500 metres cúbics de sorra per fer un calat de 250 centímetres.

L'Ajuntament ha advertit que no assumiran, «per norma», el cost del dragatge i recorda que és una despesa que hauria d'anar a càrrec de la Generalitat, per la competència que té l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE) sobre la navegabilitat del riu, però amb la col·laboració «necessària» del govern espanyol.

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

Un port fluvial «únic a Catalunya», però segur

L'actuació s'ha fet durant dos dies, amb una embarcació de més de 60 metres i maquinària específica que permet l'extracció de la sorra. L'Ajuntament de Deltebre està treballant per a l'ampliació del permís de dragatge de la bocana del riu Ebre durant els pròxims quatre anys. A la vegada, també demanarà que el Govern, a través de l'IDECE, assumeixi la gestió i el cost dels propers dragatges. Per mantenir la bocana en bon estat, es recomana fer quatre dragatges al llarg de l'any i el consistori defensa que «seria òptim que es realitzés dintre de les tasques de navegabilitat de l'IDECE».

L'alcalde Lluís Soler ha explicat que no té sentit la construcció d'un port fluvial «únic a Catalunya» i que no es vetlli perquè les embarcacions puguin atracar-hi en tot moment. Quan hi ha episodis de temporal, els pescadors no poden accedir al port amb les seves embarcacions a causa del moviment de sorra i això suposa «greus conseqüències econòmiques» i, en alguns casos, posa «en perill la vida dels navegants».

També et pot interessar: