Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pont de la Font Baixa de l'Espluga de Francolí

L'Espluga de Francolí demana a l'ACA més capacitat hidràulica per al pont de la Font Baixa

Es realitzarà un estudi tècnic on s'estudiaran diferents opcions per millorar la capacitat de desguàs del pont, com ara millorar la topografia exterior, ampliar l'obertura del pont o substituir el pont per un de nou, entre d'altres

Pont de la Font Baixa de l'Espluga de Francolí
Imatge de l'afectació de la zona durant l'aiguat de 2019 | Cedida

Arran de la riuada del passat 22 d'octubre de 2019, l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí va convocar una reunió on hi van assistir representants polítics i tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), del Departament de Territori i Sostenibilitat, el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona i l'alcalde de l'Espluga de Francolí.

En aquesta trobada, l'Ajuntament va exposar la problemàtica  que hi ha al  pont de la Font Baixa. En aquest punt, quan hi ha una riuada, l'ull del pont no té capacitat per engolir tota l'aigua, i encara menys si el pont queda obstruït. És per això que per part del consistori espluguí es va demanar a l'ACA l'anàlisi de la capacitat hidràulica del pont de la Font Baixa per determinar, amb xifres, la seva idoneïtat, ja que aquest punt va ser un dels més afectats pel temporal i posa en qüestió la idoneïtat d'aquesta infraestructura.

A mitjans de juliol, l'ACA va presentar aquest document tècnic a l'Ajuntament, un informe  que determina que la capacitat hidràulica del pont és òptima per a períodes de retorn de 10 i 50 anys. Ara bé, no és òptima per a retorns de 100 anys, i que en retorns de 500 anys l'aigua supera la calçada del pont en 1,60 metres. L'Ajuntament va traslladar la seva  preocupació pel que fa als danys que va provocar la riuada del 2019, i també el fet que la poca capacitat del pont altera la  inundabilitat de les seves zones properes al pont, doncs zones urbanes on el planejament diu que no són inundables, en realitat acaben sent inundables.

Amb els resultats d'aquest estudi, l'Ajuntament va sol·licitar una reunió amb el director general d'Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat i la directora dels Serveis Territorials de Territori per analitzar les conclusions  d'aquesta anàlisi. Durant la reunió es van plantejar diferents opcions, com ara la de millorar la topografia propera del pont per facilitar el curs de l'aigua, ampliar l'obertura del pont o bé substituir el pont per un de nou, entre d'altres plantejaments.

Durant la reunió també es va acordar que entre l'ACA i el Departament de Territori i Sostenibilitat s'estudiarien tècnicament diferents opcions per tal de  millorar la capacitat hidràulica del pont de la Font Baixa. Un cop hi hagi les propostes tècniques valorades caldrà veure quina és la més idònia i viable per millorar la capacitat hidràulica del pont, i acordar com es financia la millora.

Recuperació de les zones més afectades

Des de l'Ajuntament de l'Espluga també s'estan coordinant les feines de recuperació de les zones més afectades per la riuada del passat 22 d'octubre de 2019. En els darrers mesos s'han fet diverses actuacions a la llera del riu Francolí i també del riu Milans i riu Sec. A més, han continuat les obres a la zona del Pont de la Palanca i de l'Avinguda Catalunya. Des del Consell Comarcal  s'està treballant en la recuperació del col·lector, una obra que es preveu finalitzar en les properes setmanes. També s'han fet accions de millora en algunes zones de l'entorn com són la Font Major.

Des del consistori espluguí s'agraeix a les empreses i institucions que estan treballant en la recuperació de les infraestructures més afectades i també a la iniciativa Riuada Solidària que ha gestionat el repartiment de les ajudes rebudes gràcies a la solidaritat de la ciutadania.