La demanda d'arròs a les cambres arrossaires del Delta s'ha duplicat les últimes setmanes. Amb la gent abocada a abastar les cases d'aliments davant la crisi sanitària, les fàbriques d'empaquetament de Deltebre (Baix Ebre) i Amposta (Montsià) han vist disparades les comandes i han intensificat els torns però confien que la situació es normalitzi amb el pas dels dies. En contrapartida, el consum d'arròs a l'hostaleria està paralitzat. «Una cadena que et demanava un camió, te'n demana vuit», ha exemplificat Marcel Matamoros president de la Cambra Arrossera del Montsià. «No podem preparar la previsió de venda d'un any per treure-ho en un mes. És impossible», ha afegit Jordi Casanova, president de la cooperativa d'arrosseres del Delta de l'Ebre.
Com ha explicat Casanova, totes les arrosseres estan treballant les últimes setmanes «a marxa doblada», a màxims de producció que els ha obligat a reforçar torns a les fàbriques. Confien que la demanda es regularitzi aviat i han pres mesures per fer-ho. Subratllen que el subministrament d'arròs està garantit però en el cas de l'Arrossera del Montsià han començat a fer historials del consum de cada client per fer previsions. «La gent no es quedarà sense arròs, en tenim de sobra per abastir el mercat que normalment abastim però hem agafat un ritme més normal perquè no es podia mantenir», ha apuntat Matamoros. A Amposta s'havien incrementat els torns del personal en previsió per cobrir les comandes però els últims dies s'estan esglaonant i relaxant les tasques a partir de les previsions de demanda que han calculat.
Els arrossaires confien que ha estat «una acceleració» excepcional de la demanda «perquè la gent ha arreplegat» les despenses amb un aliment bàsic com és l'arròs però Casanova creu que vindran setmanes «més normals». «No és que necessitem el doble d'arròs en un any. Hem doblat el consum a la gran superfície però en contrapartida, l'hostaleria no està estirant, està tot paralitzat. És una migració de consums. Han augmentat les vendes des d'un canal», ha assenyalat el president de la cooperativa d'arrosseres del Delta de l'Ebre.
Mesures excepcionals
Les dues cambres han pres mesures excepcionals de protecció i seguretat per als seus treballadors. A Deltebre s'ha derivat a fer teletreball a tot el personal, excepte a la fàbrica. Tota l'atenció als socis s'ha posposat. A l'entrada de la planta es fan controls de temperatura i és d'obligat compliment usar mascaretes i guants i mantenir la distància de metre i mig entre els empleats. També s'han eliminat els punts de contacte entre l'exterior i l'interior de la fàbrica i es fan desinfeccions a les zones de treball. «Només entra el personal de les feines concretes que s'han de fer a la planta i del transport per recollir la mercaderia. No entra ningú que no sigui essencial per garantir que hi hagi subministrament d'arròs al mercat», ha dit Casanova.
A la Cambra d'Amposta els torns de la fàbrica no es mesclen i s'ha enviat a casa a tots els treballadors que poden fer la feina telemàticament. Per al transport que arriba a la planta, s'han instal·lat lavabos i dutxes a l'exterior, els camioners no baixen dels vehicles i els hi carreguen el material el mateix personal de la planta. També s'ha restringit l'activitat a la secció de crèdit. Els treballadors atenen des de casa només les urgències, per exemple si algun soci necessita diners. A més a més, s'ha ajornat la presentació de la Declaració Única Agrària (DUN) però els agricultors poden enviar la informació per telèfon. «Després d'això ja ho arreglarem tot», ha tranquil·litzat el president.