Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Voluntaris de Creu Roja d'Amposta preparant caixes amb productes alimentaris i d'higienes per repartir entre les famílies més vulnerables de la ciutat.

Les demandes d'ajuda als serveis socials i entitats d'Amposta pugen un 15% amb la crisi del coronavirus

Detecten usuaris no habituals que sol·liciten suport econòmic per pagar lloguers, alimentació o higiene

Voluntaris de Creu Roja d'Amposta preparant caixes amb productes alimentaris i d'higienes per repartir entre les famílies més vulnerables de la ciutat.
Les demandes d'ajuda als serveis socials i entitats d'Amposta pugen un 15% | ACN

Les demandes d'ajut als serveis socials municipals o les entitats d'Amposta han pujat al voltant d'un 15% amb l'actual crisi del coronavirus. Les peticions, principalment, estan destinades a cobrir necessitats com el pagament del lloguer  de l'habitatge així com la compra  de productes d'alimentació i higiene. La principal novetat d'aquesta situació, coincideixen tant l'Ajuntament com les organitzacions, és que molts dels demandants no són usuaris habituals d'aquests serveis. El consistori, que va destinar inicialment 60.000 euros en ajuts al lloguer i els preveu ampliar en 50.000 més, ja ha anunciat també que ampliarà enguany els recursos que aporta a entitats com Creu Roja, Càritas  o Siloé.

Ajuntament i entitats al costat de les famílies

L'anomenat «tiquet fresc», un dels programes d'ajut social de l'administració local per garantir l'accés a aliments frescos i amb una mínima qualitat a unitat familiars amb pocs recursos, acumulava 27 famílies usuàries fins al passat 13 de març. Entre el 14 de març i el passat 14 d'abril, s'hi van incorporar unes 60 famílies més, la major part de les quals «no són usuaris habituals dels serveis socials», segons precisa l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs. Aquest és només un dels indicadors que permet intuir l'abast de la crisi social provocada per la pandèmia i la seva gestió. Tomàs xifra el creixement total de demandes a les entitats entre un 10 i un 15%.

Però qui millor coneix allò que passa al carrer, a banda dels serveis socials municipals, són les entitats que treballen a primera línia. Creu Roja, per exemple, atén unes 5.000 persones a la ciutat, moltes d'elles nens i nenes de famílies amb pocs recursos. La presidenta local de l'entitat, Tere Reche, confirma que el creixement de la demanda d'ajuda se situa entre un 15 i un 20% més amb la pandèmia del coronavirus.

«Fa un any, amb la crisi, les famílies s'empobrien en molts aspectes: salut, higiene dental o mental i creixien patologies i addiccions que en un altre moment no passarien. Arribats aquí, i en els últims mesos i mig o dos mesos, s'ha accentuat tant per als serveis socials com per nosaltres», assumeix. Ara, assegura, no hi ha dia que voluntaris o treballadors socials es trobin en un cas de gravetat. En molts casos, són famílies  que depenien dels ingressos d'activitats de l'economia submergida, que es troben al llindar de la pobresa, i que l'aturada per la crisi del coronavirus ha deixat del tot sense recursos.

Amb tot, bona part d'elles, precisa, coincidint amb el que apunta l'alcalde, mai s'havien vist obligades anteriorment a recórrer a aquest tipus de serveis. «Tot i que tenen certa prudència a l'hora de fer aquestes demandes i tots creiem que no ens passarà mai, tens una família, has d'emplenar una nevera, comprar una bombona de butà, anar a la farmàcia a buscar medicació, tens nadons que necessiten llet i bolquers... Per tant, han hagut de baixar a la situació i fer la demanda», assegura. «I de la manera que van les coses no crec que baixi: s'accentuarà una mica més, tot i que tots estem fent molts esforços», afegeix.

Aliments i productes d'higiene

Això afecta, especialment, per als productes  més bàsics: «des d'un roll de paper higiènic al plat d'espaguetis». Els voluntaris reparteixen també, des del seu local, bolquers i productes per a nadons. Ara ho fan cada dos dies i preservant les mesures de seguretat per evitar situacions de risc entre voluntaris i demandants d'ajut. Per poder dispensar aquesta ajuda, Creu Roja d'Amposta disposa de 30.000 euros anuals provinents del conveni amb l'Ajuntament  —als quals se sumen uns 6.000 d'un programa de tractaments d'higiene dental—.

A més, subratlla Reche que la coordinació amb els serveis socials municipals és fonamental, en aquest sentit per donar resposta adequadament a les múltiples necessitats. «La primera vegada que venen a nosaltres ho cobrim, però després els derivem a serveis socials i, així, podem repartir millor els recursos i no ens solapem», apunta. No preveu una situació de mancança pel que fa a productes alimentaris o higiènics  però diu que altres despeses familiars, com els lloguers  o l'energia, requeriran ajuts complementaris.

Mobilització de recursos municipals

Davant d'aquest escenari, el govern municipal ampostí va decidir ampliar els seus programes en marxa per donar resposta a l'elevada demanda. Dels 7.000 euros que es destinaven a alimentació  es va passar als 15.000. Els ajuts d'urgència, que cobreixen el pagament de lloguers, per exemple, van pujar de 40.000 a 60.000, amb la voluntat d'ampliar-los de forma imminent amb uns 50.000 euros més, movent recursos de partides destinades a actes com la Festa del Mercat a la Plaça —uns 150.000 euros—, que enguany s'ha hagut de suspendre. Tomàs estudia també ampliar els prop de 50.000 euros que el consistori destina a les entitats socials per unes necessitats molt majors respecte a les dels últims anys.

«Podem ampliar les partides en funció de les necessitats», apunta Tomàs, tot recordant que en aquests casos no és necessari que aquest tràmit relacionat amb la crisi per la Covid-19 hagi de passar pel ple. Aquesta setmana, per exemple, està previst que la Junta de Govern Local aprovi habilitar 200.000 euros en ajuts directes per als autònoms de la ciutat que acreditin una reducció de la facturació per cobrir —amb uns ajuts lineals d'uns 500 euros— el pagament de rebuts, hipoteques o contractació de treballadors.