Imatge dels carrers de Madrid aquest dissabte a la tarda en l'encesa de les llums nadalenques

«La nova soca de la Covid ja ha arribat a Espanya: hem de confinar urgentment»

Experts demanen que es prenguin mesures més restrictives davant la nova soca detectada al Regne Unit, que podria haver arribat ja a Espanya

Fa una setmana el Regne Unit donava la veu d'alarma després de detectar una nova soca de Covid-19 molt contagiosa al sud del país (fins a un 70% més que la soca anterior), que va obligar a prendre mesures molt més restrictives que les que imperaven en aquest moment, amb la condició de frenar l'avanç del virus.

El ministre de Sanitat britànic Matt Hancock anunciava que els científics havien detectat «una nova variant de coronavirus que pot estar associada a la propagació més ràpida al sud d'Anglaterra»; això ha provocat que Johnson hagi decidit prohibir les reunions nadalenques a Londres i al sud del país, després de comprovar com fins al 62% dels nous contagis que es produeixen a la capital britànica responen a la nova variant, que es propaga molt més ràpid i que s'ha convertit en la dominant.

A més d'estar prohibides les reunions socials als interiors, també ho estan als exteriors (fins fa 2 dies es podien reunir un màxim de 6 persones als exteriors), i els comerços no essencials, restaurants, bars, gimnasos, galeries d'art i teatres hauran de romandre tancats.

Els vols procedents des del Regne Unit queden cancel·lats

Per part seva, almenys onze països europeus entre els quals es troben Àustria, Països Baixos, Bèlgica, Itàlia, França o Noruega, ja han pres mesures respecte a aquesta nova soca i han prohibit els vols comercials i transports procedents del Regne Unit, una mesura que de moment Espanya descarta aplicar, si no que ha apostat per incrementar les PCR als viatgers que procedeixin del Regne Unit.

A més, ha demanat a la Unió Europea una resposta comunitària coordinada davant la cascada de prohibicions de vols del Regne Unit per part de molts països, perquè considera que és millor una resposta des de la coordinació, evitant la unilateralitat.

La nova soca podria estar ja a Espanya

No obstant això, José Martínez Olmos, professor a l'Escola Andalusa de Salut Pública de Granada, ha alertat a declaracions a Cadena SER que «cal plantejar-se la possibilitat d'incrementar les mesures de confinament i adoptar una resposta europea» davant aquesta nova soca que, tal com ha avisat, podria estar circulant per Espanya.

El principal perill que veu a aquesta nova variant és que és fins a un 70% més contagiosa, per la qual cosa podria generar més infeccions, ingressos i més morts, en un context com el de Nadal, que és quan més reunions socials es produeixen.

És per això que ha animat a les autoritats a identificar-la en aquells territoris on en les últimes setmanes hagin arribat més britànics, com Balears, Canàries i zona de Llevant.

Però Martínez Olmos no és l'únic a qui preocupa la nova soca del virus, perquè el vicepresident de la Junta de Castella i Lleó Francisco Igea, ha advertit que la nova soca ja està a Espanya i ha demanat al govern espanyol augmentar les restriccions.

«No sé a què estem esperant. La soca ja és aquí, però com menys infectats tinguem, millor. Per això hem de promoure les restriccions. Si tenim una variant més infectiva en un moment de més contacte social i les UVIS plenes de malalts de COVID, la situació és explosiva. El govern espanyol ha de prendre cartes en l'assumpte ja sense esperar a Europa», ha alertat en una entrevista a Telecinco.

A més, ha volgut remarcar la necessitat de prendre mesures per a salvar la salut de les persones encara que aquestes siguin impopulars: «A les persones cal dir-los: no celebrin Nadal, no viatgin, no s'ajuntin. Serà impopular o no serà bo per als negocis, però no podem sumar més morts per indecisió», ha subratllat.