Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una dona, vestida amb jersei blanc, en un balcó durant el confinament

Demanen a Sanitat que modifiqui el temps de quarantena: «No n'hi ha prou»

Diversos experts demanen al ministeri espanyol que allargui el període de quarantena a 14 dies per la variant britànica

Imatge d'una dona, vestida amb jersei blanc, en un balcó durant el confinament
Demanen que s'allarguin les quarantenes en els casos de la variant britància. | Europa Press

Segueixen arribant diferents novetats sobre la variant britànica i el temps de quarantena que és necessari per evitar contagiar als altres. Un estudi de la Universitat de Harvard avisava fa unes setmanes que la variant britànica provoca una infecció més llarga en els contagiats, costant molt més eliminar el virus del cos. La durada mitjana del coronavirus que genera la variant B117 són uns 13 dies i no 8 com passava en el cas de virus original, alertaven en aquell moment els científics.

César Carballo, metge d'Urgències de l'Hospital Ramón i Cajal de Madrid, afirma a 'Nius' que «clar que cal allargar-les, de fet ja anem tard... Si estem veient que la taxa mitjana de durada de la infecció són 14 dies, què fem donant d'alta en deu? Caldria allargar-les a 14 dies, com a mínim», sentencia.

L'avís del doctor Carballo sobre la variant britànica

Carballo ja avisava fa unes setmanes que «la variant normal que teníem eliminava la càrrega viral al cap de 10 dies, però no la britànica, calen estudis, però les notícies que tenim fins ara és que aquests pacients triguen més de 10 dies a arribar a càrregues virals no contagioses», explica Carballo.

El doctor Tomàs Camacho, responsable d'Anàlisis Clíniques de Vithas Lab, publicarà un estudi que reflecteixi tot això. I Carballo ja coneix la seva existència: «Estan veient que les càrregues virals són més altes en la variant britànica i que, a més, els pacients tarden més a eliminar-les. La durada de la infecció amb la britànica són 14,7 dies de mitjana, versus els 11,3 de la variant normal».

«La infecció dura més amb la variant britànica», explica el doctor Camacho

«La PCR no negativitza fins 14 dies després. A vegades, fins i tot, veiem més dies, però mínim 14 perquè sigui negativa». Des de Nadal, quan van registrar el primer cas de la variant britànica, han fet un seguiment continu a prop de 80 casos. «La infecció dura més amb la variant britànica», sentencia Camacho. «Per què? Perquè la persona és més infecciosa, té una càrrega viral més alta. I també el que anomenem l'aclariment, és a dir, el temps que tarda el cos a eliminar el virus, és més llarg», argumenta.

Un estudi realitzat a Harvard va reflectir que l'interval d'infecció aguda era més durador (5 dies i no 2) i la d'aclariment, el mateix (8 dies i no 6). Pel que fa a la infecció aguda, si s'allargava significava que pots transmetre-la durant un temps més gran.

La petició a Sanitat de César Carballo

Camacho assegura que «són pacients que comencen amb una càrrega viral alta, i el pic viral és més gran. Els porta més temps eliminar-lo». Si al cap de 10 dies ja se'ls dona l'alta, per a tots dos doctors «estaríem deixant sortir a gent que encara és infectiva. Hauríem de tornar a les quarantenes de 14 dies, és molt més prudent».

D'altra banda, el viròleg José Antonio López Guerrero considera que «allargar les quarantenes em sembla una bona mesura preventiva, mentre altres estudis confirmen aquests descobriments. Es demostra que es pot transmetre el virus infecte-contagiós fins a 5 o 6 dies més que amb la variant anterior». Finalment, el doctor Carballo sentència que Sanitat hauria d'allargar les quarantenes a 14 dies a causa de la variant britànica que ja domina en el nostre país.