Denuncien el «dèficit alarmant» d’anestesiòlegs a l’Hospital Trueta de Girona

Diversos professionals de l'hospital han demanat la baixa «per motius diversos» i Metges de Catalunya denuncia que no s'hagin cobert les vacants

Imatge de la façana de l'Hospital Trueta de Girona
Imatge d'arxiu de la façana de l'Hospital Trueta de Girona | Cedida

L’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta viu una situació d'allò més alarmant. Tot i ser un centre de referència a les comarques gironines, el cert és que ara l’organització sindical Metges de Catalunya (MC) ha alertat sobre l'existència d'un «dèficit alarmant» d’anestesiòlegs en un centre on es dona assistència a més de 800.000 persones. El quid de la qüestió rau en el fet que, l’any 2017, un total de 8 especialistes en anestesiologia van demanar la baixa sense que la direcció, a dia d'avui, n'hagi cobert les vacants. 

No obstant això, la direcció de l’hospital va contradir el sindicat dient que només són sis anestesiòlegs que, per «per motius diversos», van deixar de treballar al centre «darrerament» i que es té prevista la incorporació d’un professional d’aquest camp al gener i dos més al maig. A més, també van afirmar que continuen treballant per tal que la plantilla es es pugui arribar a apuntalar amb els treballadors necessaris per afrontar l’augment de necessitat.

Gran demanda d’anestesiòlegs

Actualment, segons van explicar des del Trueta, existeix una gran demanda d’anestesiòlegs arreu del país arran de l’augment de l’activitat quirúrgica i de procediments d’alta complexitat, per tant, la situació de l’hospital gironí és deguda al fet que tenen dificultats per trobar nous professionals d’aquest camp.

Metges de Catalunya també va denunciar que un cop es facin efectives les dues baixes que es van anunciar, la plantilla del Trueta passarà de 33 a 23, reduint-se gairebé un terç. La delegada sindical, Núria Estanyol, va advertir que la situació és «insostenible» i que la falta de recursos humans mostra que l’hospital té poca capacitat de resposta. Per això va denunciar que «la sobrecàrrega de treball per als anestesiòlegs comença a ser extenuant i no es pot assumir l'activitat que es feia quan estava la plantilla completa».

Però, la direcció del Trueta va afirmar que és conscient de la situació i que per millorar-la estan duent a terme diverses accions, com la de contractar més professionals i potenciar la formació de resident en aquesta especialitat. D’aquesta manera ja van poder recuperar una plaça de MIR d’anestèsia durant el passat any. Ara per ara, segons van explicar, s’estan formant deu MIR amb la idea que puguin exercir com anestesiòlegs quan finalitzin la seva formació.   

Imatge d'arxiu d'una operació
Imatge d'arxiu d'una operació | Cedida

 

Menys anestesiòlegs, major llista d’espera

Nuria Estanyol, però, també va assegurar que el fet que existeixi aquest dèficit d’anestesiòlegs «comporta una reducció del nombre d'intervencions quirúrgiques programades i, per tant, un augment de les llistes d'espera» i, a més, augmenta «notablement» l’assignació de guàrdies per cada treballador que acaba provocant l’increment de la fatiga laboral.

Tanmateix, la direcció de l’hospital va compartir unes dades que mostren que existeix un increment lleuger en l’activitat, ja que durant el 2017 es van dur a terme un 5,07% més d’intervencions que l’any anterior, i que hi ha més metges que l’any 2016, van passar de 426 a 452 treballadors. A més, el Trueta dóna prioritat als procediments amb més complexitat de les diverses especialitats, especialment els de cirurgia oncològica i cardíaca.


Comentaris

envia el comentari