Els Mossos d’Esquadra han denunciat més de 2.500 transportistes a qui havien enxampat incomplint la prohibició de pas pels diversos trams de l’N-340 i l’N-240 restringits a la circulació de camions de quatre eixos o més. Això ha comportat que el Servei Català de Trànsit hagi obert 2.004 expedients per infraccions detectades a la carretera N-340 i 577 expedients en relació a l’N-240, tots ells iniciats contra transportistes que no s’havien desviat cap a l’autopista tot i estar-hi obligats.
Segons Trànsit, les dades corresponen als expedients iniciats des que la mesura va entrar en vigor —el 2 de setembre passat— i fins al 15 de març. Les sancions als transportistes infractors s’enfilen als 500 euros però no comporten la pèrdua de punts del permís de conduir.
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]
Més de 6.000 vehicles al dia es desvien cap a l'autopista
Arran de l’entrada en vigor de la prohibició, una mitjana de més de 6.000 vehicles es desvien diàriament cap a l’autopista en els trams afectats. Segons dades de final de febrer, en un dia laborable es desvien 3.818 camions cap al tram de l'AP-7 entre Peníscola i l'Hospitalet de l'Infant, 1.038 al de l'AP-2 entre les Borges Blanques i el Pla de Santa Maria, i 1.372 al tram de l'AP-7 entre Altafulla i Vilafranca. En els tres trams, les bonificacions previstes per als vehicles de quatre eixos o més són d’un 42,53% en el cas dels camions en trànsit i del 50% en els que facin trajectes interns.
Des de la seva entrada en vigor el 2 de setembre passat, la mesura ha generat rebuig entre el col·lectiu de transportistes, que ha protagonitzat diverses marxes lentes arreu de Catalunya. El sector vol que la bonificació dels peatges sigui total i no del 50% com està establert en l’actualitat. Segons els camioners, els peatges obligatoris tenen impacte en el seu negoci i els veuen com un nou tribut que s’afegeix als impostos dels hidrocarburs.