Imatge d'arxiu de la Cooperativa Olivarera del Baix Ebre

Denuncien al jutjat el president de la Cooperativa Olivarera del Baix Ebre per ocultar els comptes

Acusen també el coordinador territorial d'Unió de Pagesos de no convocar juntes i bloquejar la renovació de càrrecs

Un membre del consell rector de la Cooperativa Olivarera del Baix Ebre, Jordi Ferré, ha denunciat al jutjat número 1 de Tortosa el president de l'entitat, Hilari Curto, per ocultar l'estat de comptes de l'entitat, no convocar la junta i bloquejar el relleu dels membres del consell rector. La denúncia, presentada fa dos dies davant el jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Tortosa, remarca que Curto, que també és coordinador d'Unió de Pagesos a les Terres de l'Ebre, no ha mostrat ni presentat davant del Departament de Treball els comptes de l'entitat des de l'any 2015.

Com a conseqüència d'això, la renovació dels càrrecs del consell rector es troba legalment bloquejada i no es poden fer noves anotacions als comptes. Segons la denúncia de Ferré, l'entitat amb seu al municipi de Camarles acumula més de 4.600 euros a la Seguretat Social i fa mesos que no paga els treballadors.

D'acord amb els documents aportats en la denúncia judicial, des de l'any 2015 l'entitat no ha dipositat els comptes ni renovat els càrrecs del consell rector, fet pel qual les atribucions que actualment consten als registres estan caducades. Tampoc es poden dipositar ni fer noves anotacions de comptes. A tot això se suma el deute que la Seguretat Social reclama a l'entitat —que es fa constar en un document adjunt a la denúncia— i l'impagament dels salaris a diversos treballadors, ja esmentats.

Ferré, que va ser interventor de comptes i, posteriorment, havia d'ocupar el càrrec de vocal al consell rector, explica en el relat de fets que va requerir Curto formalment perquè convoqués una junta ordinària el passat mes de setembre informant sobre l'estat econòmic i l'activitat actual, incloent-hi el moment que es va liquidar la secció de crèdit, l'any 2013. Una majoria dels membres del consell rector, segons acredita el denunciant, donaven suport a aquesta convocatòria.

El president ocultaria els comptes des del 2015

La reunió va tenir lloc dos mesos després, el 16 de novembre, i no s'en va aixecar acta. Segons relata el denunciant, quan van requerir Curto per lliurar-los els comptes va donar-li, ja fora de la junta, una caràtula d'un informe d'auditoria en el qual s'haurien omès dades: només apareixien els balanços de 2014 i 2015 però cap referent als següents 2016, 2017 i 2018. Tampoc constava la valoració de l'auditor, la seva signatura ni dades de contacte.

De nou, el passat 23 de gener Ferré va sol·licitar per carta certificada una nova junta per conèixer la situació econòmica i financera de l'entitat. La denúncia sosté que des de llavors no s'ha fet «res» i que en els contactes que s'han mantingut el president ha donat «allargues a l'assumpte». 

A partir de la presentació de la denúncia, el jutjat número 1 de Tortosa, el mateix encarregat d'investigar el cas de la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aldea, encara pendent de resolució, haurà de decidir si admet a tràmit o no la denúncia de Ferré. Tot i els diversos intents efectuats, l'ACN no ha pogut contactar amb el president de la Cooperativa Olivarera del Baix Ebre, Hilari Curto, per conèixer la seva versió dels fets.