Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Senyora gran

Denuncien una residència de Barcelona per amagar a la família la salut d'una dona gran morta per la Covid-19

La demandant sol·licita que s'investigui l’actuació de la direcció de la residència, de titularitat pública, per haver impedit a la víctima «accedir al tractament adequat»

La filla d’una dona gran morta per coronavirus ha denunciat una residència pública de Sant Llorenç de Savall (Barcelona) per ocultar-li el veritable estat de salut de la seva mare, que va morir per la Covid-19 després de ser traslladada a l’hospital ja amb un quadre respiratori greu.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

La denúncia, a què ha tingut accés Efe, va ser interposada per C.C. el passat 8 d’abril davant del Jutjat d’Instrucció número 4 en funcions de guàrdia de Sabadell, al qual sol·licita que investigui l’actuació de la direcció de la residència, de titularitat pública, per haver impedit a la víctima «accedir al tractament adequat». L’acusació es dirigeix contra la directora, la coordinadora i la metgessa del centre, així com contra una de les assistentes socials i diversos infermers que van estar en contacte amb la difunta durant els seus últims dies.

Sensació d'ofec i tractament amb inhaladors

D’acord amb C.C., que aporta nombrosa documentació i correus electrònics per demostrar la seva versió, a finals de març els responsables de la residència li van assegurar en diverses ocasions que la seva mare, J.S., es trobava bé i que no hi havia hagut cap «incidència» en relació amb la pandèmia. Cinc dies abans que morís, li van arribar a comunicar que estava «sense febre» i amb les «constants vitals» correctes, tot i que la doctora del centre li havia planificat inhaladors per «la sensació d’ofec que va tenir el cap de setmana».

Passats dos dies, i després que la residència hagués informat les famílies sobre la mort de quatre avis, sis residents infectats i vint persones amb símptomes, C.C. va aconseguir parlar per telèfon amb la seva mare, que sembla que li va dir que es trobava «molt malament» i que s’«ofegava». En conèixer l’estat de salut de J.S., va contactar amb el telèfon d’emergències 112 i amb la gestió de la residència, que presumptament va traslladar-li que la seva mare estava «bé».

Pneumònia bilateral que va acabar sent mortal

Tot i això, C.C. va decidir presentar-se al centre per verificar si la seva mare es trobava bé, però, en arribar, sembla que li van impedir veure-la, motiu pel qual el seu fill, que l’havia acompanyat, s’hi va colar per força i va descobrir la seva àvia amb oxigen. Segons la denúncia, la metgessa els va admetre llavors que J.S. no estava «reaccionant al tractament», del qual no havien estat informats.

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

Per això van trucar als Mossos d’Esquadra i van acabar traslladant la dona a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, on va ingressar amb una pneumònia bilateral molt avançada i amb diagnòstic de coronavirus. Davant la seva situació, J.S. va ser posteriorment traslladada a l’Hospital Universitari General de Catalunya, però va morir poc després, víctima de la Covid-19.

Per tot això, C.C. acusa els responsables de la residència de gent gran i el personal sanitari que hi treballa d’haver «mentit» sobre l’estat de salut de J.S. i haver-li «impedit» accedir al tractament adequat quan el seu quadre de salut encara no era greu.

La residència no es pronuncia sobre la qüestió

A més de nombrosos correus electrònics amb les respectives notificacions realitzades pel centre des de l’inici de l’emergència sanitària, la denunciant també ha aportat les instruccions que van anar donant a les famílies i les proves de les successives trucades realitzades fins a la mort de J.S.

Per la seva banda, fonts de la residència de Sant Llorenç de Savall, en què ja han mort 25 avis per coronavirus, han rebutjat pronunciar-se sobre la qüestió, mentre que des del Departament de Salut asseguren que, de moment, no tenen constància de cap denúncia.