Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un guàrdia civil davant del cotxe patrulla

Cau una banda especialitzada en el tràfic d'EPO per a esportistes a Barcelona

S'han intervingut més de 850 injectables, la intervencció més gran a Europa

EPO intervinguda en una operació de la Guàrdia Civil. 30 de gener de 2020
EPO intervinguda en una operació de la Guàrdia Civil | ACN

La Guàrdia Civil ha desarticulat un grup que traficava amb EPO per a esportistes. L'organització treballava tant en l’àmbit nacional com internacional i s'ha pogut actuar gràcies a la informació rebuda de l’Agència Espanyola de Protecció de la Salut a l’Esport, que van indicar que diversos esportistes podrien estar accedint a aquestes substàncies a través d’Internet.

Els implicats portaven almenys 10 anys obtenint medicaments del circuit legal espanyol gràcies a una clínica de diàlisi de Cadis i després venien el material per internet. Hi ha sis persones detingudes o investigades a Barcelona i Cadis  per delictes contra la salut pública, pertinença a una organització criminal, blanqueig de capitals, apropiació indeguda, frau contra la Seguretat Social i falsedat documental. S’han intervingut més de 850 xeringues carregades i altres medicaments sense les degudes condicions de conservació ni de temperatura, la intervenció més gran a Europa d’aquest tipus d’EPO.

Identificació de pàgines web

Els agents van identificar almenys 7 pàgines web que oferien els productes esteroides anabòlics sense control sanitari.  Totes les pàgines van ser intervingudes judicialment amb dificultats perquè gran part dels dominis estaven allotjats en servidors de diferents països de la Unió Europea o paradisos fiscals com New Jersey.

S’adreçaven tant a  clients nacionals com internacionals, i és per això que la web oferia diferents idiomes i divises. Els productes que es venien eren  hormones i esteroides, però d’altres es dedicaven exclusivament a la venda d’EPO i en aquest cas, es deixava ben clar que s’enviava des d’Espanya, ja que per obtenir-ne hi havia una altra cèl·lula formada per ciutadans espanyols que extreien medicaments a través d’una Clínica de diàlisi de Cadis.

Les pàgines web es van donar d’alta amb  identitats falses i per fer més fàcil la comunicació entre el comprador i el venedor s’utilitzaven  xarxes de missatgeria instantània encriptada.  La major part d’aquesta part de la xarxa estava operada per diversos ciutadans de nacionalitat sèrbia, però un d’ells és de Barcelona.

S'han bloquejat més de 800.000 euros 

Ara mateix, s’estudiarà la informació obtinguda als aparells que utilitzaven.  S’han requisat, ordinadors, telèfons, correus electrònics i comptes corrents a Àustria, Eslovàquia i Xipre; i es preveu poder obtenir un llistat de possibles consumidors i esportistes. A més, s’han bloquejat més de 800.000 euros en comptes i béns immobles,  i s’han intervingut  70.000 euros en efectiu en els registres.

També et pot interessar...