La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal responsable de centenars d'estafes relacionades amb la venda de mascaretes i altres productes sanitaris i de prevenció de contagis de coronavirus. En el marc de l'operació 'Hontecilla', s'han detingut sis persones de nacionalitat moldava i s'han fet tres registres a Salou, Reus i Sant Adrià del Besòs, les tres bases d'operacions que tenia la banda i on s'ha confiscat una gran quantitat de documents falsificats i diners en efectiu.
La necessitat d'aconseguir material de prevenció davant del risc de contagi de la Covid s'hauria convertit en un filó per aquesta organització il·legal. Es desconeix l'abast de l'estafa, i la Guàrdia Civil no ha detallat el nombre de víctimes. Haurien sigut tant persones a títol particular com administracions públiques, en concret ajuntaments, entitats i associacions i també empreses que havien fet comandes de mascaretes per a ús propi, fins i tot farmàcies que les havien de vendre.
Entre el material que s'ha trobat a les entrades policials hi ha més de 100 targetes SIM, una vintena de telèfons mòbils, 19.000 euros i targetes de crèdit o dèbit falses, entre altres. La banda tenia la base d'operacions a Reus, Salou i Sant Adrià del Besòs, tot i que havia arribat a actuar a una vintena de províncies de tot l'Estat espanyol.
Centenars de delictes i d'euros estafats
L'organització acumula, segons fonts policials, un total de 265 delictes de sis tipus diferents. Són els d'estafa, amenaces, extorsions, falsedat documental, usurpació de l'estat civil i blanqueig de capitals. Tot plegat destapat per una estafa que els hauria reportat, segons les informacions preliminars de la Guàrdia Civil, uns 100.000 euros.
L'organització aprofitava la necessitat d'obtenir material sanitari per estafar particulars, ajuntaments, associacions, empreses o farmàcies. De fet, la investigació va començar arran de la denúncia presentada per un ajuntament d'una localitat de la província de Guadalajara.
En aquell cas, el consistori va fer una compra de 600 mascaretes FPP1 a través d'un web per un import de 800 euros, però mai va rebre la comanda. Una dinàmica que haurien anat repetint tant en ajuntaments com en comandes fetes per particulars, entitats, empreses o, fins i tot, farmàcies.