Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020

Bones i esperades notícies sobre la Covid després del cap de setmana a l'Estat

Tanmateix, el nombre de morts ha crescut en comparació al darrer cap de setmana

El ministeri de Sanitat ha publicat un nou informe amb totes les xifres de contagis i morts a causa de la Covid-19 aquest últim cap de setmana. Així des del passat divendres 20 de novembre les diferents comunitats autònomes han afegit al total 25.886 nous casos. Aquesta xifra suposa un gran descens de 38.273 respecte als del cap de setmana anterior i demostra que la tendència segueix a la baixa.

En les últimes 24 hores, s'han detectat un total 2.344 de persones que han donat positiu en covid en una prova PCR o un test d'antígens. Són bastants menys que les 6.021 que es van comunicar el divendres o els 3.321 del passat cap de setmana.

La comunitat autònoma que ha confirmat més casos en les últimes 24 hores ha estat el País Basc amb 443. Per contra, la que ha sumat més contagis al seu total al llarg del cap de setmana ha estat Andalusia amb 5.840.

En referència al nombre de morts que s'han produït entre divendres passat i aquest dilluns han crescut respecte als 484 del cap de setmana anterior. Concretament s'han de lamentar 511 noves morts a causa del coronavirus a Espanya. Des de l'inici de la pandèmia, Sanitat ha notificat oficialment 43.131 defuncions per covid després de ser confirmats amb una prova o amb un diagnòstic clínic. En els últims 7 dies, el nombre de morts ascendeix a 1.067.

Com en les últimes setmanes, la notícia més positiva continua sent la bona evolució de la incidència acumulada de casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies. Ja han quedat enrere els 500 casos, i la tendència segueix a la baixa després de passar dels 419,48 que hi havia divendres passat 20 de novembre als 374,52 que hi ha aquest dilluns 23 de novembre, baixant de 400 per primera vegada en diverses setmanes.

Els hospitals també continuen donant un respir als professionals sanitaris. Amb les dades recollides en els diferents centres hospitalaris fins a les tres de la tarda d'aquest dilluns, els malalts de covid ingressats ascendeixen a 17.695. Això suposa un 14,26% d'ocupació de llits. De tots ells, 2.922 són considerats greus i es troben en les unitats de vigilància intensiva. Això suposa un 29,98% del total de les places disponibles. El nombre d'altes i ingressos que s'han produït en les últimes 24 hores ha estat de 912 i 1.147, respectivament.

Entra en vigor l'obligació de PCR per als turistes

Després que haguessin de passar mesos perquè s'atengués la que va ser una de les peticions de diverses comunitats per a evitar aquesta segona ona, des d'avui qualsevol persona que entri a Espanya, per aire o per mar, des d'un país considerat de risc de coronavirus ha de presentar una PCR negativa.

En l'última actualització feta pel govern i que es va publicar en el BOE el 12 de novembre eren un total de 65 països. Aquests són actualitzats cada 15 dies en les següents pàgines webs de sanitat i turisme: www.mscbs.gob.es i www.spth.gob.es. Entre ells s'inclouen els països de la Unió Europea (excepte algunes regions), uns altres del continent com Andorra o Rússia a més dels Estats Units.

A més d'aquestes mesures, es duen a terme de manera puntual controls que s'emporten a tots els passatgers internacionals en els punts d'entrada. En aquests es realitza el control de temperatura, el control visual i el control documental, segons la normativa establerta pel Ministeri de Sanitat fa setmanes.

Els aeroports continuaran també recordant per megafonia i amb cartells lluminosos alguna de les obligacions al nostre país com la necessitat de portar màscara i de complir les mesures higièniques requerides per les autoritats sanitàries.