Troben un fàrmac per combatre un tipus de càncer de mama a la Vall d'Hebron

Investigadors catalans del Vall d’Hebron han aconseguit portar la immunoteràpia directament a les cèl·lules tumorals

L'equip que ha fet el descobriment de l'Institut d'Oncologia del Vall d'Hebron
L'equip que ha fet el descobriment de l'Institut d'Oncologia del Vall d'Hebron | Institut d'Oncologia del Vall d'Hebron

L'Institut d'Oncologia de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron és un dels centres amb més estudis sobre els tractaments contra el càncer. Com per exemple el descobriment d’una proteïna que podria tractar el càncer de mama triple negatiuun dels més agressius, que va dur a terme el Grup de Biomarcadors Tumorals del Vall d’Hebron, Institut d’Oncologia.

Ara, poques setmanes més tard, un altre equip de l'Institut d'Oncologia del Vall d'Hebron ha demostrat l’eficàcia d’un fàrmac que serviria per combatre un tipus de càncer de mama en pacients que no responen als tractaments habituals. Tot i que aquest fàrmac només ha pogut ser provat en ratolins humanitzats, és a dir, ratolins als quals se'ls hi ha trasplantat la sang de pacients malaltes. I realment ha estat una investigació translacional i multidisciplinària que es du a terme entre molts equips de treball de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

El sistema immunitari no atacaria les cèl·lules sanes

En aquest cas, el fàrmac actuaria a partir d’immunoteràpia guiada de forma directa cap a les cèl·lules tumorals. De manera que seria com si fos un imant que atreu el sistema immunitari de la pacient cap a les cèl·lules tumorals, dirigint-se directament a elles i atacant-les sense afectar la resta de cèl·lules sanes. Per tant, d'aquesta manera es podrà evitar un dels pitjors efectes secundaris del tractament contra el càncer.

La millor teràpia per lluitar contra una malaltia que ja està disseminada és el mateix sistema immunitari, sobretot és eficaç en càncers avançats i metàstasis que normalment mostren resistència davant altres teràpies i els tumors acaben propagant-se encara més, deixant les pacients sense més opcions terapèutiques. Amb aquest nou fàrmac descobert, les pacients que es podrien beneficiar són les que tenen eltumor ‘HER2+’ que afecta una de cada quatre dones amb càncer de mama.

L'Hospital de la Vall d'Hebron, en una imatge d'arxiu
L'Hospital de la Vall d'Hebron, en una imatge d'arxiu | Europa Press

En un any podrien començar els assajos en dones malaltes

El treball realitzat per aquest equip de l’Institut d’Oncologia del Vall d’Hebron, liderat pel doctor Joaquín Arribas, ha estat publicat avui, 3 d'octubre, a la revista ‘Science Translational Medicine’. Per arribar fins aquest punt, els investigadors han treballat durament durant deu anys: primer van descobrir la proteïna que se situa sobre la superfície de les cèl·lules tumorals i no pas a les que són sanes; després només van haver de desenvolupar un fàrmac.

«Encara que aparentment i d'entrada no hi hagi gaires pacients que se'n puguin beneficiar, la veritat és que les que ho facin podrien obtenir un enorme benefici. Aquesta és, precisament, la filosofia de les teràpies més personalitzades, anar a oferir teràpies molt específiques a col·lectius de pacients que no es beneficien d'altres tractaments. I és que, encara que el 70% de les pacients amb càncer de mama HER2+ s'estan curant, hi ha un 30%que no ho fan i que ara podran tenir una opció».

Finalment, un cop acabada la fase preclínica amb ratolins, s’obren les portes a continuar la investigació amb el procés d’adaptació del fàrmac per a persones que, segons Joaquín Arribas, no hauria de trigar gaire més i en un any es podrien començar els assajos clínics en dones malaltes amb càncer de mama. Un nou camí que proporcionarà grans resultats.


Comentaris

envia el comentari