Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una infermera administrant la vacuna d'AstraZeneca

Descobreixen un fàrmac que podria suposar un pas de gegant en la lluita contra la Covid

Es tracta d'un fàrmac derivat del safràa bord amb propietats antiinflamatòries

Una infermera administrant la vacuna d'AstraZeneca
Aquest descobriment podria suposar un gran avanç complementari a l'administració de vacunes | Salut

A finals del segle XIX, es van conèixer, a través del descobriment d'un antic papir egipci, les propietats antiinflamatòries de la colquicina, un fàrmac derivat del safrà bord, que, sovint, s'usa per combatre la gota. Ara, gràcies a l'estudi preliminar de Colcorona, sembla que l'administració d'aquesta substància a malalts de coronavirus redueix un 25% els ingressos a l'hospital, tal com informa 'RAC1'.

Així mateix, al programa 'Versió' ha parlat de la colquicina i de les seves propietats el cardiòleg José Luis López-Sendón, un dels metges que han participat en l'estudi.

«La colquicina és un producte que s'extreu d'una planta que té un alcaloide amb propietats antiinflamatòries. Es fa servir en malalties reumàtiques, com la gota, des de fa anys. Ara s'ha provat en altres malalts, entre els quals, malalts de Covid, precisament per les seves propietats antiinflamatòries», explica López-Sendón.

Una mostra de 4.000 voluntaris evidencia els seus efectes

A l'estudi, que va iniciar l'any passat al març, dirigit des del Montreal Heart Institute, al Canadà, també hi han participat els Estats Units, Sud-àfrica, el Brasil i Grècia. Es tracta d'un assaig clínic en què han participat uns 4.000 voluntaris amb Covid-19, que, des de casa i durant tan sols un mes, van prendre un comprimit del fàrmac al dia.

Cal dir, a més, que tots els participants tenien com a mínim un factor de risc, com ara hipertensió, obesitat o malalties cardíaques, però, òbviament, durant el moment d'iniciar l'estudi, l'hospitalització no era una possibilitat en cap d'ells.

«En l'assaig clínic vam comparar l'evolució de pacients que prenien colquicina i pacients que prenien placebo durant un mes. Vam veure que els que prenien la colquicina tenien menys necessitats d'ingressar que els que havien pres el placebo», assenyala el cardiòleg.

Ara bé, l'estudi encara no ha cessat i el que per ara sembla mostrar certa 'llum' podria ser falsejat. Tanmateix, el doctor López-Sendón és optimista i considera que les agències de medicaments podrien acabar aprovant el fàrmac.

«En medicina s'ha de ser molt caut i no podem canviar la pauta d'actuació cada cop que surt alguna cosa nova. Tot i saber que la colquicina és segura, cal esperar l'aprovació de les agències reguladores. Coneixent-les, segurament acceptaran aquest tractament per als malalts amb un perfil de risc especial (gent gran, diabètica, amb una cardiopatia, etc.)», conclou el metge.