Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Descobreixen una abundant vida silvestre a la zona prohibida de Txernòbil

Els investigadors han comprovat que nombroses espècies animals viuen en aquesta àrea. Així ho confirma que ha utilitzat peixos com a esquer per veure si eren consumits

Una llúdriga captada a la zona prohibida de Txernòbil | Universitat de Geòrgia

 

El cicle de la vida continua malgrat les adversitats, i això és el que s’ha comprovat a la zona prohibida de Txernòbil, al nord d’Ucraïna, tancada als humans després que l’any 1986 la central nuclear patís el greu accident que va arrasar i amb gran part de la vida que hi havia al seu voltant amb una elevada contaminació radiactiva. Una investigació ha detectat una alta activitat animal i mediambiental en aquesta àrea de 1.500 km² abandonada des de fa més de 30 anys.

En concret, investigadors de la Universitat de Geòrgia han localitzat fins a 10 espècies de mamífers i 5 d’aus durant un estudi de caça fotogràfica dut a terme durant un mes. Els experts van col·locar cadàvers de peixos com a esquer a prop de rius i canals de la Zona d’Exclusió (CEZ), i els resultats finals van corroborar que el 98% dels peixos van ser consumits en una setmana. 

Imatge de la central nuclear de Txernòbil abandonada i destruïda | Arxiu

 

Nombroses espècies animals ja viuen a la zona prohibida de Txernòbil

Els animals van ser fotografiats mentre recollien els cadàvers dels peixos i, en total, s’han vist noves espècies a l’àrea com ara àguiles de cua blanca, visons americans i llúdrigues de riu. Aquests resultats, publicats a la revista Food Webs, evidencien que els recursos de nutrients aquàtics poden fluir fins a paisatges terrestres i estar disponibles per a la vida silvestre.

L’any 2015 un altre estudi ja va comprovar la primera evidència de vida en aquesta zona ecològica, incloent algunes espècies com ara els llops grisos. «El moviment de recursos nutricionals entre els ecosistemes aquàtics i terrestres tenen lloc amb més freqüència del que es reconeix sovint», explica l’investigador principal de l’estudi, Peter Schlichting.

«Aquesta recerca ens mostra que, si una proporció raonable de peixos morts arriben a la riba, hi ha un grup complet d'espècies terrestres i semi-aquàtiques que transfereixen aquests nutrients aquàtics per al paisatge terrestre», assegura Schlichting. Un precedent important per tal que un dia la zona torni a la normalitat i passi pàgina de la catàstrofe nuclear.

  • També et pot interessar: Un incendi crema la zona d'exclusió de Txernòbil