Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge dels gravats rupestres a la Cova de la Font Major de l'Espluga de Francolí

Descobreixen un santuari d'art rupestre únic al món a la Cova de la Font Major de l’Espluga de Francolí

És una troballa única a Catalunya | S'han descobert un centenar de figures i motius gravats a les parets de les coves

Imatge dels gravats rupestres a la Cova de la Font Major de l'Espluga de Francolí
S'han trobat un centenar de gravats rupestres a la Cova de la Font Major | Cova de la Font Major

Importantíssima nova troballa arqueològica a la Cova de la Font Major de l’Espluga de Francolí. L’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) ha descobert diverses mostres d'art rupestre, un centenar, a l’interior de la cova, fins ara desconegudes. Es tracta d'un santuari d'art rupestre de fa uns 15.00 anys amb un centenar de gravats, localitzat en galeries de difícil accés.

Les mostres d'art rupestre descobert són gravats sobre pedra, sense pintura. Es tractaria d'un centenar de figures i motius, amb  diversos animals gravats a les parets de la cova, com ara cérvols, cavalls i bous, a més de diverses figures abstractes i molts símbols. Aquesta troballa és única a Catalunya i marca un abans i un després en la història de l'arqueologia catalana. «A Catalunya no hi ha res igual. El de l’Espluga destaca per la quantitat i per la qualitat. És el primer santuari paleolític d’art rupestre que es troba a Catalunya i té una gran importància a nivell mundial», ha declarat l'autor de la troballa, Josep Maria Vergés.

Imatge de motius gravats a les parets de la Cova de la Font Major de l'Espluga de Francolí
S'ha descobert un santuari paleolític d’art rupestre en diverses galeries de difícil accés. | Cova de la Font Major

Josep Maria Vergés, director del projecte de recerca i autor de la troballa, ha explicat que «es feien intervencions per valorar el potencial arqueològic de la cova. El 30 d’octubre es va produir la descoberta extraordinària». Es va descobrir aquest santuari paleolític d'art rupestre en un espai de reduïdes dimensions, de difícil accés i amb petites cúpules. La troballa té vora els 15.000 anys, i el santuari es va seguir utilitzant fins a l'edat de bronze, segons ha explicat Vergés.

La troballa arqueològica s'ha presentat aquest divendres, 7 de febrer, amb una presentació a càrrec de l'historiador espluguí Antoni Carreras Casanovas. Els investigadors de l’IPHES Josep M. Vergès i Bosc i Ramon Viñas Vallverdú han sigut els encarregats d’explicar aquesta troballa. També hi han participat els investigadors del Grup de Recerca Seminari i de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA). A la presentació hi ha assistit l'alcalde de l'Espluga, Josep M. Vidal; l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu; el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Òscar Peris, i la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.

Imatge d'un dels animals gravats al santuari d'art rupestre descobert a l'Epsluga de Francolí.
Entre els gravats s'hi poden identificar animals com ara cavalls, bous o cérvols. | albert oliva

Robert Sala, director de l’IPHES, ha declarat que «aquesta troballa és el resultat d’un gran equip i d’una institució de recerca instal·lada al territori des de fa anys, per fer de la recerca un eix social. La troballa i la investigació seguirà per tal de millorar la museïtzació de la Cova. Serà una visita totalment nova». Per la seva banda, Josep Maria Vidal, alcalde de l’Espluga de Francolí, ha afirmat que «la troballa ens posa en el mapa cultural de la Península Ibèrica».

El santuari s'ha documentat amb 3D per tal d'estudiar-lo i complementar l'oferta museística del recinte, ja que no és visitable. «Els gravats es troben en un espai no visitable, però farem els possibles per fer arribar la informació a tots els visitants. De tota la corona, ara hem descobert la joia i això ens obliga a canviar el relat turístic de la cova», ha afirmat l'alcalde espluguí. Avui, 100 dies després dels aiguats, tenim una bona notícia a difondre», ha afegit.

Cultura declararà la Cova de la Font Major com a Bé Cultural d'Interès Nacional

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha definit l'Espluga com la 'Catedral de l'Art Rupestre' i ha anunciat que el Govern declararà la Cova de la Font Major com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). «Estic molt Il·lusionada de cloure aquest acte. Gràcies a la unió del sector municipal, la universitat i el govern català avui ens permet ser aquí», ha dit, tancant l'acte.