Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Investigadors

Descobreixen un tractament antiplaquetes que evita l'evolució de fetge gras a càncer

Un estudi amb animals posa sobre la taula una«'teràpia primària preventiva» per als pacients amb la malaltia

Investigadors
La pròxima fase preveu assajos clínics amb pacients   | hospitalclinic.org

 

Una investigació amb animals ha demostrat que un tractament que inhibeixi l'acció de les plaquetes podria evitar la progressió de la malaltia de fetge gras cap a cirrosi o càncer. Fins ara, es considerava que la inflamació del fetge era el procés clau per al desenvolupament de la malaltia. En canvi, amb aquesta investigació, es demostra el pes de l'acumulació i l'activació de les plaquetes.

Els investigadors han descobert que els animals tractats amb agents antiplaquetes no evolucionen ni amb cirrosi ni amb càncer. Segons el doctor Josep Maria Llovet, cap del grup de recerca en oncologia hepàtica de l'IDIBAPS, és un «canvi de paradigma» que obre la porta a una «teràpia primària preventiva» per als pacients malalts.

Un terç dels casos de fetge gras evolucionen en càncer o cirrosi

L'estudi conclou que la cèl·lula principal en el procés d'inflamació que provoca el fetge gras no alcohòlic, una malaltia que pateix una quarta part de la població occidental, és la plaqueta que s'acumula i activa el sistema immunitari i inflamatori, podent derivar, en un terç dels casos, en cirrosi o càncer de fetge. Segons Llovet, l'estudi fet amb animals ha comprovat que un tractament per evitar l'acumulació i activació de plaquetes frena la progressió de la malaltia  i per tant, és eficaç en la prevenció de l'esteatohepatitis i del càncer de fetge

El pròxim pas, assajos clínics amb pacients

Llovet ha explicat que el següent pas és convertir en assajos clínics amb pacients aquests resultats, per veure si es pot prevenir l'aparició d'aquestes dues malalties. Actualment, els pacients segueixen programes de cribratge però no hi ha cap tractament aprovat que pugui frenar la fibrosi que produeix aquesta progressió. Per tant, la població diana són els pacients amb més risc de desenvolupar la cirrosi o el càncer de fetge.

Abans de poder tirar endavant els assajos clínics, però, cal que es demostri que el tractament pot canviar la genòmica del fetge i per tant, el risc de patir aquestes dues malalties. Llovet ha remarcat que seria un tractament preventiu com ho ha de ser també, evitar el sobrepès amb exercici físic i dieta saludable, ja que la prevalença del fetge gras a Occident ha augmentat els darrers anys a causa del creixement també de l'obesitat i la diabetis tipus 2. En països com Japó, on hi ha molt poca obesitat, la incidència del fetge gras com a causa de càncer de fetge és molt baixa. 

L'estudi que ha tirat endavant l'Institut d'Investigacions Biomèdiques Agustí Pi i Sunyer (IDIBAPS), s'ha fet amb investigadors del Centre de Recerca del Cancer de Heidelberg i està emmarcat en el projecte europeu HEP-CAR, finançat per Horizon 2020.