Troben soterrat un antic túnel de metro de 1931 inacabat per la Guerra Civil a Barcelona

Han descobert diferents estructures mentre feien obres per instal·lar una xarxa de recollida pneumàtica d'escombraries

Metro 1931
El projecte data de 1931   | CatalunyaDiari.cat

El Servei d'Arqueologia de l'Ajuntament de Barcelona ha localitzat les estructures soterrades del projecte inacabat de metro de 1931 a Barcelona. Unes obres per instal·lar una xarxa de recollida pneumàtica d'escombraries al sud del Raval han revelat el pou d'atac i part del túnel a la cruïlla de carrer Nou de la Rambla amb el carrer de l'Est.

Aquest projecte, iniciat l'any 1930, pretenia executar una nova línia de metro que creués tot el Raval, enllaçant la ja existent estació de Liceu amb una nova parada a l'avinguda Paral·lel, antic carrer del Marqués del Duero. Estava previst que la línia anés soterrada per sota de l'actual carrer de Nou de la Rambla, llavors anomenat Conde del Asalto. El projecte no va veure la llum a causa d'imprevistos tècnics, a la Guerra Civil i, finalment, a motius financers.

En aquestes obres ja s'estava fent una intervenció arqueològica que fins al moment ha permès documentar diverses restes constructives relacionades amb l'urbanisme modern d'aquesta zona durant els segles XVII i XVIII.

  

Un projecte de metro amb imprevistos i la Guerra Civil entremig

Metro 1931
Les obres del túnel es van aturar per imprevistos tècnics, per la Guerra Civil i, finalment, per motius financers   | CatalunyaDiari.cat

 

Aquesta nova línia de metro l'executava la concessionària S.A. Funicular de Montjuich. L'Ajuntament de Barcelona va atorgar la concessió el 29 d'abril del 1930. Ara bé, el projecte va patir molts imprevistos durant els cinc anys que es va poder executar, abans de l'inici de la Guerra Civil. L'any 1934 es va denegar el permís d'obres per diversos motius: vagues de treballadors, contratemps econòmics, problemes financers i dificultats tècniques imprevistes

  

Després de la guerra, l'any 1939, la concessionària va voler reprendre les obres, però van ser novament denegades per motius financers. D'aquests projectes només es van poder enllestir les cotxeres, tallers i subcentral transformadora, localitzats a la cruïlla del carrer Nou de la Rambla amb el carrer de Vila i Vilà, així com part de l'estació del Paral·lel.

  

S'ha trobat part del túnel i les escales de fusta que pujaven a l'exterior

Metro 1931
S'han descobert les escales de fusta que pugen en exterior en zig-zag   | CatalunyaDiari.cat

 

Durant la intervenció arqueològica s'ha documentat la totalitat d'aquest pou al carrer de l'Est, així com una secció del túnel circular, del qual només es va executar un petit tram de cinc metres de llarg. S'han trobat les escales de fusta que pugen en zig-zag per una de les parets laterals, així com les dues grans bigues verticals de ferro d'un muntacàrregues, avui desaparegut.

  

El pou connecta mitjançant un petit tram de galeria amb el túnel circular, del qual només es va construir un segment de 5,80 metres per 5 de planta rectangular, i una alçada de 5,80 metres. No s'han pogut documentar més estructures al fons dels dos àmbits per la gran quantitat d'aigua que hi ha.

Per la dificultat i perillositat d'aquest espai, el Servei d'Arqueologia va contactar amb la Unitat de Subsòl dels Mossos d'Esquadra, així com amb la Unitat Subaquàtica, que va accedir a l'interior del túnel circular per documentar-lo.


Comentaris

envia el comentari