L'Institut Català d'Arqueologia Clàssica ha posat al descobert un tram de l'aqüeducte del Gaià trobat als Pallaresos (Tarragonès). Aquest canal duia aigua a la Tàrraco Romana des del segle I dC fins a la desaparició de l'Imperi. Els investigadors calculen que aquest conjunt, que es troba en una zona verda de la urbanització Jardins Imperi, té ben conservats uns 280 metres d'infraestructura. D'aquests, una quinzena seran visitables per veïns, després de les excavacions realitzades pels investigadors.
[predef]tarragona-whats-192[/predef]
Els Pallaresos tindrà al descobert un tram de 15 metres de l'aqüeducte del Gaià
Els veïns i veïnes dels Pallaresos podran presumir de tenir, al seu poble, un tram obert de 15 metres de l'aqüeducte del Gaià. Aquesta infraestructura romana permetia abastir d'aigua l'antiga Tàrraco. Fa uns dies, els investigadors de l'ICAC van finalitzar les excavacions, que van deixar al descobert aquest petit tram. Tot i això, xifren en més de 280 els metres que es troben soterrats, però ben conservats. Ara, l'Ajuntament dels Pallaresos s'haurà d'encarregar de museïtzar l'espai, ubicat en una zona verda de Jardins Imperi.
Segons expliquen des de l'institut, els treballs arqueològics han deixat al descobert «només la part superior de la conducció, atès que els murs, ja en època romana, quedaven sota terra». Detallen que l’interior no s’ha buidat, «amb l’objectiu de protegir els arrebossats interiors i evitar que acabin caient». Tot i això, en un dels extrems del tram excavat «s’ha obert una cala que ha arribat al fons, cosa que ha permès conèixer la seva secció completa, així com la naturalesa estratigràfica del rebliment de terra de l’aqüeducte».
L'actuació s'emmarca en el projecte de recerca Aqua Augusta i el projecte d'investigació quadriennal «Els aqüeductes romans de Tàrraco», tots dos dirigits per l'investigador de l'ICAC Jordi López.