El coronavirus continua sent el tema principal des de fa pràcticament un any. Als descobriments i recerques sobre el virus se li ha sumat una nova preocupació (o, més aviat, diverses): els ceps del coronavirus. Els experts estan molt atents a l'evolució d'aquestes variants, per a veure quin és el camí que prenen a Espanya i quines són les conseqüències sanitàries. I és que aquestes variants es propaguen de forma més ràpida, i són una gran preocupació per als científics i epidemiòlegs.
El ministeri de Sanitat va publicar el 22 de febrer un informe amb informació de les principals variants d'interès i d'altres variants d'interès. En les principals podem trobar la britànica, la sud-africana i la brasilera (zona de Manaos). Per part seva, també s'assenyalen altres quatre ceps que, de moment, estan tenint un impacte menor, però són aquí.
Una de les grans preocupacions dels experts i de la població general té a veure amb la vacunació. Funcionen les vacunes contra la Covid-19 també per a aquestes noves variants? Quina eficàcia tenen? Hauran de desenvolupar noves vacunes?
Encara que totes aquestes dades segueixen en estudi, hi ha bones notícies: en un estudi preliminar publicat en BioRxiv s'explica que s'han trobat dos anticossos eficaços contra les variants britànica i sud-africana (B.1.1. i B.1.351).
Es tracta dels anticossos 1-57 i 2-7, segons ens ha descobert el mitjà 'Redacción médica'. I és que les mutacions que es presenten en les variants britànica i sud-africana compten amb una capacitat major per a evitar els anticossos neutralitzadors més comuns.
No obstant això, aquests dos nous anticossos que s'han detectat no s'han vist afectats. És a dir, les mutacions no han evadit la potència de neutralització dels anticossos 1-57 i 2-7. Aquests dos anticossos, a més, tenen un mecanisme diferent que permetin evitar o acomodar les mutacions. Cadascun d'aquests anticossos va respondre d'una forma diferent dels anticossos més comuns.
Els experts que han elaborat l'estudi, que encara no està revisat, expliquen que els dos podrien ser una bona opció per a protegir contra el coronavirus.
Les variants britànica i sud-africana a Espanya
Segons es pot llegir en l'informe de variants del Ministeri de Sanitat, la variant britànica és predominant al Regne Unit, Irlanda i Israel «i una ràpida progressió en altres països (especialment països europeus)». De fet, a Espanya, s'han detectat un total de 898 casos confirmats, de moment, segons ha publicat el Centre de Coordinació d'Alertas i Emergències Sanitàries. Aquesta variant destaca perquè té una transmissió major, i s'han detectat més de 8.600 casos en 31 països d'Europa.
Per part seva, la variant sud-africana es troba a Sud-àfrica, Zàmbia, Botswana i existeixen «casos en nombrosos països europeus», a més de tenir una «important presència» en Tirol (Àustria), segons l'informe de variants del ministeri de Sanitat.
A Espanya, de moment, hi ha 15 casos confirmats per Sanitat, a més de dos casos anunciats per la Comunitat de Madrid aquest divendres. El tercer cep que preocupa és la brasilera, els casos de la qual són a la Regió de Manaos, així com en altres països, «la majoria amb un vincle conegut amb el Brasil».
En la segona taula de la taula de variants en del Ministeri de Sanitat podem trobar, en estudi per a descobrir impacte potencial per a la salut pública, a les següents variants:
- P.2: Es troba al Brasil (Rio de Janeiro), i també s'han detectat casos aïllats en altres països, «relacionats amb viatges».
- B.1.525: Els països on s'han trobat casos d'aquesta variant són Dinamarca, el Regne Unit, Països Baixos, Noruega, els EUA, el Canadà i països relacionats amb Nigèria.
- B.1.429: Aquesta variant ha augmentat els seus casos al novembre-desembre a Califòrnia. A més d'aquestes variants, també trobem la VOC 202102/02, que és similar a la B.1.1.7 (britànica) i «possible major fuita a la resposta immune». S'han confirmat 23 casos a Anglaterra i un cas en Països Baixos.