Muntatge símptomes òmicron

El desconegut símptoma del coronavirus del qual ningú parla, però molta gent té

Cada cop hi ha més efectes derivats del coronavirus que duren més enllà de la infecció

L'extensa llista de símptomes del coronavirus segueix augmentant. A la simptomatologia pròpia del transcurs de la malaltia cal sumar-hi els efectes que queden després de passar-la. Alguns són poc comuns.

Un símptoma nou derivat de la infecció per coronavirus

A la fatiga, cansament i tos persistent, que es poden prolongar després de passar la malaltia, cal afegir-hi un nou símptoma del qual amb prou feines es parla. Aquest no és altre que la costocondritis, un dolor agut i punxant que fa la sensació de pressió a la zona de l'estern. Habitualment es produeix a la part esquerra i està relacionat amb la inflamació del cartílag que uneix les costelles a l'estern.

Aquest efecte derivat de la malaltia no apareix de cop i volta, sinó al cap d'uns dies de donar positiu de coronavirus.

Dona tossint al carrer
La tos és un dels principals símptomes del coronavirus | Canva

Generalment, aquesta afecció no suposa cap problema greu. De fet, es considera inofensiva i sol desaparèixer per si sola al cap d'unes setmanes o mesos, tot i que sempre hi ha excepcions.

La síndrome de Tietze

Segons la Clínica Mayo, en algunes ocasions aquest dolor punxant pot venir acompanyat d'una inflor que es coneix com a síndrome de Tietze.

La causa concreta d'aquesta síndrome encara és desconeguda, però s'ha relacionat amb infeccions de les vies respiratòries o traumatismes toràcics costals. També es vincula amb augments de la pressió toràcica mantinguts en el temps o repetits a la mateixa zona.

Segons la revista especialitzada 'Clinical and Experimental Rheumatology', només hi ha una manera de detectar la síndrome de Tietze. Per això es fan servir raigs X, una tomografia computaritzada (TC), una ressonància magnètica (RM) i la medicina nuclear combinada.

Un noi mocant-se
Les infeccions a les vies respiratòries es poden relacionar amb la síndrome de Tietze | Catalunya Diari

A vegades, aquesta patologia es pot confondre amb un infart, coàguls pulmonars o estrès de tipus psicològic, perquè la pressió al pit empitjora en respirar profundament o tossir. A més, sol afectar més el costat esquerre i més d'una costella alhora.

Ara, però, també forma part de l'extensa llista d'efectes provocats pel coronavirus.

Quines són les principals causes de la costocondritis?

A més del coronavirus, aquesta malaltia pot venir derivada d'una lesió, com un cop al pit. La tensió física, com aixecar coses pesades, fer exercicis intensos o tenir tos forta també poden estar associats a la costocondritis.

Un gimnàs ple de màquines
Fer exercicis d'aixecar pes pot derivar en costocondritis | Pixabay

L'artrosi també podria estar lligada a aquesta patologia, i també l'artritis, en concret la reumatoide o l'espondiloartritis anquilosant.

Hi ha infeccions que també poden desencadenar en costocondritis, com les que tenen lloc a les articulacions. Alguns virus, bacteris i fongs, com la tuberculosi, la sífilis i l'aspergil·losi, poden infectar l'articulació de les costelles.

Una dona estornudant amb la mascareta posada
El coronavirus genera moltes conseqüències | GTRES

Un altre dels supòsits en què hi pot haver costocondritis és en el cas que hi hagi tumors, ja siguin benignes o malignes. De fet, el càncer es pot desplaçar a l'articulació des d'una altra part del cos, com ara la mama, la tiroide o els pulmons.

Quin tractament cal seguir?

Actualment, no hi ha cap tractament específic per a tractar aquesta inflamació aguda i punxant a la zona de l'estern. Tot i això, està demostrat que la calor alleuja molt la sensació de pressió.

Hi ha professionals que prefereixen tractar aquesta patologia de dolor a la paret toràcica amb antidepressius, tranquil·litzants o medicaments antiinflamatoris.

Detall de tres tipus diferents de pastilles
Els antiinflamatoris poden ajudar a tractar la costocondritis | OCU

Els exercicis de fisioteràpia també poden ajudar a millorar la situació del pacient afectat. Els estiraments o l'estimulació nerviosa són els més usats en aquests casos.

Finalment, si cap d'aquestes opcions funciona, el metge podria suggerir injectar un anestèsic i un corticosteroide directament a l'articulació que pateix el dolor agut i punxant.