Desconfinament per regions sanitàries a Catalunya: Vergés ho dona per fet però Illa no

Salut diu que el ministre Illa ha avalat la petició de Vergés després d'una conversa telefònica

El president Torra i la consellera Vergés, en una compareixença de premsa.
El president Torra i la consellera Vergés, en una compareixença de premsa. | ACN

ACTUALITZACIÓ 03/05/2020, 21.00h | Sanitat nega que hagi acceptat la petició

El ministeri de Sanitat nega que hagi acceptat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè Catalunya utilitzi les regions sanitàries i no les províncies com a marc de referència per al desconfinament, com havien assegurat fonts de Salut. Des del ministeri, fonts properes al ministre Salvador Illa asseguren que «no hi ha res en ferm».

«S'ha quedat en estudiar les propostes que es plantegin», afirmen les mateixes fonts. El govern espanyol recorda que l'opció d'estudiar alternatives a les províncies es preveu en el BOE publicat aquest diumenge, però neguen cap decisió. Des de Salut, reiteren que a la reunió Illa ha acceptat que el Govern enviï a Madrid les dades i propostes de la desescalada per regions sanitàries.

NOTÍCIA 03/05/2020, 20.00h | Salut anuncia que el govern espanyol ha acceptat un desconfinament per regions sanitàries a Catalunya

El govern espanyol ha acceptat que Catalunya utilitzi les regions sanitàries i no les províncies com a marc de referència pel desconfinament, segons han assegurat fonts de Salut. La consellera Alba Vergés ha plantejat aquest diumenge al ministre de Sanitat, Salvador Illa, la petició de Catalunya, i el socialista l'ha acceptada.

El desconfinament, amb Catalunya dividida en nou àrees diverses

Durant la conversa, que s'ha fet via telemàtica, Vergés ha tornat a reclamar que Catalunya pugui liderar l'estratègia de desconfinament i ha lamentat, segons fonts de Salut, que el govern espanyol «menysté les comunitats» i només els demana «que enviïn les dades i les propostes».

Després del 'sí' del ministre espanyol, per tant, les fases de desescalada es podran fer segons les nou àrees que volia el Govern: Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona, Barcelona ciutat, Metropolitana Nord, Metropolitana Sud, Catalunya Central, Lleida, Alt Pirineu i Aran, i Girona.

Es podran prendre noves decisions si hi ha rebrots en ABS determinades

Fonts de Salut han explicat, però, que si es percep algun «comportament especial» en una determinada Àrea Bàsica de Salut (ABS) o una altra agrupació, es farien noves propostes específiques. Durant la trobada, Vergés també ha dit a Illa que el procés de desconfinament no s'està fent correctament perquè «el govern espanyol ha posat un calendari i unes dates abans de conèixer les dades», segons fonts de Salut.


Comentaris

envia el comentari