Desenes de persones s'han concentrat aquest dissabte a plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar «residències per viure, no per morir». La mobilització, convocada per la coordinadora Residències 5+1, ha reclamat «justícia per a les persones grans que van morir en les residències en condicions indignes, perquè no els van derivar als hospitals ni van rebre l'atenció mèdica que necessitaven».
La mobilització s'ha sumat a la convocatòria de Marea de Residències que ha organitzat manifestacions a les 12 del migdia a diverses comunitats autònomes per reclamar «una llei de residències que garanteixi unes ràtios de personal suficient, una millora en l'atenció que garanteixi les visites i unes condicions de treball millors per a les auxiliars».
Els concentrats a la plaça Sant Jaume duien cartells i pancartes on es podia llegir lemes com «no hi ha temps, moriran de pena», «aïllament és maltractament», «no a la discriminació», «drets per a tota la vida», «no discriminació per edat» o «tracte digne a la gent gran».
«Justícia per les persones que van morir en condicions indignes»
La portaveu i presidenta de la coordinadora Residències 5+1, Maria José Carcelén, ha reclamat «justícia per les persones que van morir en condicions indignes» a les residències perquè, a parer seu, «se'ls va discriminar per raó d'edat i no van arribar als hospitals». En segon lloc, ha exigit «un canvi de model» als centres perquè, segons ella, l'actual és «mercantilista» i «només fa negoci amb la gent gran». «Volem un model en què les persones estiguin al centre», ha demanat tot afegint que cal un canvi «en la cartera de serveis, que és on s'estableixen les ràtios de personal» i «s'indica quants gericultors hi ha per resident».
«En aquest moment és d'un per cada deu residents», ha denunciat tot subratllant que és la ràtio que hi havia el 2010 «quan la gent era absolutament autònoma». «En aquest moment són grans dependents», ha afirmat tot criticant que «és evident que una persona no pot atendre 10 usuaris». «Això per nosaltres és maltractament per omissió», ha sentenciat.
Per Carcelén també cal «disposar de més serveis» perquè al «99% de les residències no hi ha infermer de nit» i en molts casos «només hi ha un gericultor per planta que s'ha d'ocupar de 30 o 40 persones». «Cal recordar que pràcticament no tenen formació» ha criticat tot explicant que «només necessiten un curset per treballar».
«Si hi ha un problema greu, es queda per l'endemà» i «s'arriba tard»
«Aquesta persona està sola per fer canvis posturals, per donar medicació i per atendre urgències», ha criticat tot explicant que, «si hi ha un problema greu, es queda per l'endemà» i llavors ja «s'arriba tard». Per aquesta raó ha reclamat que les residències necessiten un infermer de nit, cosa que, a parer seu, permetria «descongestionar les urgències». A més, ha demanat fisioterapeutes perquè molts usuaris han perdut molt pes i capacitats «per culpa de l'aïllament».
En declaracions als mitjans, la portaveu de Residències 5+1 sosté que «Salut és molt més que no tenir malalties: és salut física, psíquica i emocional i aquestes dues últimes per l'administració no existeixen». Per aquesta raó ha reclamat a la «Generalitat que s'assegui amb les famílies, com va fer amb les patronals, per parlar del pla sectorial». «No podem mantenir l'aïllament perquè no hi ha estat d'alarma i la gent gran segueixen sent ciutadans de ple dret», ha conclòs.
La concentració ha acabat amb 'El cant dels ocells' per homenatjar les persones que han mort a les residències a causa de la pandèmia. La mobilització s'ha fet complint les mesures de seguretat. Tots els assistents tenien una indicació a terra per saber on s'havien de situar i s'han posat gel hidroalcohòlic abans d'accedir a la zona acordonada per fer la manifestació.