Imatge d'arxiu d'una injecció d'una vacuna

Desenes de professors espanyols no poden anar a treballar després de rebre la vacuna

Diversos docents han demanat la baixa per tenir febre, marejos o forts dolors musculars

La campanya de vacunació a Espanya continua avançant amb l'arribada de noves vacunes. L'última a arribar, AstraZeneca, és precisament la que té pitjor reputació. En les últimes hores s'han notificat més de mig centenar de professors que, a causa dels efectes adversos, han hagut de demanar la baixa i guardar repòs a casa.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

La Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes (FAPA) Giner dels Rius s'ha queixat de la falta de professors a l'escola, després que ahir es notifiqués l'onada d'efectes secundaris en més de 50 docents. 

Els docents demanen la baixa per afectes adversos de la vacuna

Els professors s'han vist obligats a donar-se de baixa després de sentir problemes lleus de salut derivats de la vacuna. Els afectats es van vacunar el cap de setmana amb les dosis de la vacuna d’ AstraZeneca. La vacunació per a aquest grup de població va començar dijous passat i en els primers dies ja han manifestat efectes adversos. 

L'ampliació dels grups de població que s'estan vacunant a Espanya ha obligat a distribuir els tipus de vacuna disponibles en funció de cada grup. Com que no existeixen assajos suficients per a la vacuna d’AstraZeneca en majors de 65, la seva administració es limita a persones entre 18 i 55 anys. Aquesta és la vacuna amb la qual s'està vacunant als professionals d'activitats essencials, com els professors.

En les últimes hores, més de mig centenar de professors d'Infantil i Primària de Leganés no han anat a treballar pels efectes secundaris de la vacuna. Els col·legis més afectats han estat el Manuel Vázquez Montalbán, amb 14 professors de baixa, i el Constitució de 1812, amb 13 docents. En el Víctor Pradera hi ha 8 afectats, en el José María Pérez «Peridis» 4, i en el Carmen Conde 9. 

Al centre Francisco de Quevedo, a més, s'ha registrat una desena de classes sense activitat, més altres quatre en el Giner de los Ríos. La FAPA es queixa que, a més de les baixes dels professors, més de 20 classes en diversos col·legis no han comptat amb personal per a donar les classes. La presidenta de la federació, Mari Carmen Morillas, ha criticat l'actuació de la Comunitat de Madrid i ha lamentat que els alumnes s'hagin vist afectats.

En molts centre es va avisar ahir mateix al matí perquè les famílies no portessin als nens al col·legi, davant la falta de professors. Segons el responsable d'un col·legi de Leganés, «les famílies han estat comprensives perquè saben que la situació que tenim ara mateix amb la pandèmia no ens permet ajuntar classes, perquè cal respectar els grups bombolla, i si no hi ha professors suficients, no poden quedar nens despenjats».

La FAPA sol·licita al govern de la Comunitat de Madrid que s'administrin les vacunes de manera escalonada i es faci una planificació i una previsió per a l'aplicació de la segona dosi. Normalment, la segona dosi és la que presenta més efectes adversos, i per això les famílies demanen més planificació.

La vacuna d’ AstraZeneca, sota la lupa

La primera fase de la campanya de vacunació a Espanya es va fer amb les vacunes de Pfizer i Moderna. L'arribada de la vacuna d’AstraZeneca permet ampliar els grups de vacunació, però la seva fiabilitat ha quedat en dubte. A Europa no són pocs els països que han mostrat les seves reticències a aquesta vacuna, que presenta diversos problemes.

Un d'ells és que ofereix menor protecció que les de Pfizer i Moderna. Segons l'OMS, la vacuna AZD 1222 té una eficàcia del 63,09% contra la infecció del SARS-CoV-2, mentre que les altres estan entorn del 90%. Això podria no ser un problema tan greu, ja que segons alguns experts, una cosa és el que diuen els assajos i una altra el que succeeix en la vida real.

Un altre dels problemes, no obstant això, és més preocupant. La falta d'assajos en majors de 65 anys impedeix tenir una idea clara de com podria afectar la dosi a aquest sector de població. Això ha obligat les autoritats a limitar la vacuna d’ AstraZeneca a una franja d'edat concreta, de 18 a 55 anys, però també ha fomentat la desconfiança cap a aquesta vacuna.

A Alemanya, sense anar més lluny, hi ha hagut una onada de rebuig a posar-se aquesta vacuna, pel fet que la seva eficàcia és menor i al fet que només es recomana el seu ús a menors de 65 anys. Es dóna la circumstància, a més, que la pròpia canceller Angela Merkel ha rebutjat posar-se la vacuna d’AstraZeneca davant les càmeres com li havien proposat.

‘La pitjor ressaca de la meva vida’

Sonia Castillo, professora d'Infantil en un col·legi públic de Madrid, explica que després de rebre la vacuna d’AstraZeneca el divendres es va sentir com si li hagués passat un camió per damunt. Va arribar als 37,8 graus de febre i va tenir diversos símptomes que li van durar unes 48 hores. Relata forts dolors musculars que la van mantenir desperta durant dues nits.

Natalia García, de 27 anys i professora d'Infantil en Sant Ferran d'Henares, es va posar la vacuna d’ AstraZeneca el cap de setmana. Ho descriu com «la pitjor ressaca de la meva vida». Diu que va tenir esgarrifances, marejos, febre i ganes de vomitar. També afirma que en el seu centre hi ha hagut diverses baixes i demana que hi hagi una millor planificació.

Santiago, guàrdia civil de 46 anys, també es va posar la vacuna d’AstraZeneca. Explica que va estar a 38,5 de febre i va sofrir esgarrifances durant les primeres 12 hores. Després, durant 12 hores més, va estar amb cansament i dolor muscular.

Totes les vacunes són eficaces i segures

Tots ells, no obstant això, comparteixen una mateixa idea: no es penedeixen d'haver-se posat la vacuna i animen a tots els espanyols a fer-ho. Els experts recorden que els efectes secundaris de les vacunes són una cosa normal, un indicador que hi ha hagut una resposta del sistema immunològic. I deixen una mica clar: totes les vacunes aprovades són eficaces i segures.