Pla obert de diverses mostres PCR a punt per entrar a la nova màquina que permet processar més ràpidament al laboratori de l'ICS Girona, el 2 d'octubre de 2020

Els desenvolupadors de la vacuna anuncien que la «normalitat» arribarà abans d'aquí a un any

El director general de BioNTech sosté que és «essencial» arribar a la pròxima tardor amb una taxa de vacunació elevada

El director general de BioNTech i un dels desenvolupadors de la vacuna contra la Covid-19 de Pfizer, Ugur Sahin, apunta que no es podrà tornar a la «normalitat» abans d'un any. Així ho ha explicat aquest diumenge en una entrevista a la BBC, on també ha insistit en la importància d'arribar a la pròxima tardor amb una taxa de vacunació elevada. «És essencial» ha assegurat. 

Sahin ha explicat que si tot continua avançant bé, es podran començar a repartir les primeres vacunes entre «finals d'aquest any i principis del següent». L'objectiu és entregar més de 300 milions de dosis fins al mes d'abril. D'aquesta manera preveu que «tots els programes d'immunitat» finalitzin abans d'acabar l'any 2021.

En aquest sentit, Sahin opina que les vacunes també podrien reduir a la meitat la transmissió del coronavirus. «Potser no en un 90%, però sí en un 50%» ha defensat. Un altre dels aspectes que espera que ajudi a frenar els contagis és l'arribada dels mesos d'estiu. «La taxa baixarà durant aquest període» ha afegit.

Quarantena prenadalenca per minimitzar els contagis

Tot i això, són molts els experts els quals alerten sobre la importància de les pròximes setmanes abans que arribi la vacuna. Sobretot tenint en compte l'època nadalenca que es preveu. De fet, l'epidemiòleg i expert principal sobre el coronavirus del Centre Europeu pel Control i Prevenció de Malalties (ECDC, per les sigles en anglès), Pasi Penttinen, ha recomanat aquest diumenge a tots els ciutadans fer una quarantena prèvia de 10 o 14 dies abans de Nadal per tal de «minimitzar» les possibilitats de contagi entre familiars. 

«Les vacances de Nadal no pinten gaire bé», ha reconegut, però ha apuntat que aquesta quarantena preventiva «pot ser una bona manera de protegir els més grans de la família». Tot i això, l'ECDC no publicarà recomanacions específiques per Nadal. 

Així mateix, ha fet una crida a la responsabilitat als ciutadans europeus, ja que a la Unió la situació és «molt dramàtica» a causa de l'alt nombre d'infeccions i hospitalitzacions. «Estem lluny d'arribar a una resolució d'aquesta dramàtica situació a Europa», ha avisat, i assegurant que s'han començat a registrar un augment de la mortalitat a nivells de la primavera. 

L'epidemiòleg també ha tingut paraules sobre l'anunci de la vacuna Pfizer. Penttinen ho veu com «un pas endavant per resoldre aquesta situació», i alhora està segur que «arribaran més notícies com aquesta d'altres vacunes les pròximes setmanes». 

Tot i això, des de l'ECDC i igual que l'OMS o la Comissió Europea, esperen que la vacuna arribi per a «un grup reduït de població» l'any vinent. D'aquesta manera, preveu que les mesures i restriccions encara aguantin uns mesos més.