El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha admès que a la desesacalada de la primera onada del maig i juny «potser es va anar massa ràpid» i ha afegit que ara s'hauran d'anar «flexibilitzant les restriccions de mica en mica, de manera més progressiva».
«Si no, tornarem a estar igual en un mes», ha avisat en una entrevista a 'Catalunya Ràdio'. Aragonès ha dit que la setmana que ve es decidirà si s'incrementen, es mantenen o es redueixen les restriccions però no ha volgut avançar escenaris.
Segons Aragonès, la situació actual està «estabilitzada» i s'ha arribat al pic però ara cal baixar i «costa molt». «No tornarem al febrer. Queda un hivern molt llarg», ha conclòs.
Aragonès, sobre la missa a la Sagrada Família: «Em vaig emprenyar»
D'altra banda, Pere Aragonès ha dit que es va «emprenyar» quan va veure les imatges de la missa d'aquest dissabte a la Sagrada Família que va reunir unes 600 persones.
A l'entrevista a 'Catalunya Ràdio', Aragonès ha explicat que l'acte de beatificació de Joan Roig Diggle no tenia l'autorització expressa del Procicat perquè aquest òrgan no autoritza cap acte sinó que dona directrius genèriques, en aquest cas la reducció de l'aforament al 30%.
Però el vicepresident ha dit que una cosa és una església de barri i una altra cosa que es congreguin centenars de persones. «Quan és una església tan gran que pot mobilitzar tanta gent, això ho haurem de revisar», ha afegit.
Més de mig miler d'assistents a la cerimònia de beatificació de Joan Roig a la Sagrada Família
— btv notícies (@btvnoticies) November 7, 2020
Salut ha anunciat que investigarà si la missa ha complert les mesures sanitàries https://t.co/zJa2G2pyd7pic.twitter.com/KRyaqzDzZD
Aragonès ha explicat que l'estat d'alarma permet reduir els aforaments d'esglésies i mesquites, però no tancar-les perquè la Constitució estableix que l'activitat religiosa és un dret fonamental. Davant d'aquest context, ha explicat que la directriu del Procicat és que aquest tipus d'actes tinguin un aforament del 30%.
El vicepresident ha defensat que la missa d'aquest dissabte a la Sagrada Família no era essencial i ha recordat que el Departament de Salut ha obert un expedient per aclarir-ho i que des d'aquest departament estan en contacte amb l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, que va presidir la cerimònia. «Jo puc dir que m'he enfadat, però no puc dir que poso una multa perquè hi ha un procediment que s'ha de seguir», ha afegit.