Estació tren Tarragona

Presenten un contenciós contra la Generalitat per evitar el desmantellament de la via entre Salou i Cambrils

Les entitats en defensa del transport públic insisteixen que cal mantenir la via ferroviària de la costa per als trens de Rodalies

El desmantellament de la via de tren entre Salou i Cambrils arriba al jutjat contenciós administratiu. Les associacions de Promoció del Transport Públic (PTP) i la Plataforma en Defensa del Ferrocarril (PDF) presentaran un recurs contra la Generalitat per la seva «inacció», «deixadesa de funcions» i «incompliment reiterat» de la legislació ambiental, urbanística i ferroviària. Les entitats volen que es mantingui la línia i el servei de Rodalies malgrat la posada en marxa de la variant de Vandellòs i insisteixen que els ajuntaments, ara amb l'aval del Govern, fan valer una declaració d’impacte ambiental del 1998 per suprimir la via de la costa. Segons les associacions, el govern espanyol s'ha d'abstenir d'impulsar el desmantellament fins a la sentència.

Representants d'ambdues entitats van mantenir dues reunions a Madrid, una amb el Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO), i una altra amb el de Foment, per tal de plantejar la problemàtica que generaria el desmantellament del tram entre PortAventura, Salou i Cambrils —on es projecta la futura implantació d'un tren tramvia que, a dia d'avui, no té data ni pressupost—. Segons informen les associacions en un comunicat, el secretari d'Estat de Medi Ambient va ser «receptiu» i va dir que veurien amb bons ulls «una revisió parcial de la declaració d'impacte ambiental». Per la seva banda, afegeixen, el secretari d'infraestructures de Foment «va coincidir en la incoherència ambiental del desmantellament i es va comprometre a estudiar les peticions».

Les entitats subratllen «la incongruència» que, davant l'emergència climàtica, es procedeixi al tancament d’una línia fèrria «amb demanda suficient i electrificada i que s’alimenta amb energia certificada d’origen renovable,  i que s’obligui als més de 675.000 viatgers anuals a passar al transport per carretera».

Les associacions s'han reunit amb dos ministeris a Madrid i apunten ara a la Generalitat

Les entitats apunten que, segons Foment,  «la principal dificultat ve de l'actitud de la Generalitat, que ha passat de voler el traspàs a no voler-lo,  i dels alcaldes, que hi han anat expressament a fer pressió pel desmantellament». En tot cas, subratllen les associacions, «va quedar molt clar que davant d'una petició formal de la Generalitat de manteniment del servei i inici del traspàs, ells hi accedirien i actuarien en conseqüència».

Davant d’aquesta situació, les entitats de defensa del ferrocarril  han pres la decisió d’interposar un recurs contenciós administratiu contra la Generalitat. A més, han demanat als ministeris que s’abstinguin de fer «cap acció que suposi avançar cap al desmantellament mentre la qüestió judicial plantejada estigui pendent de sentència».

Properament, la PDF i la PTP intensificaran les gestions per tal que diferents grups polítics i socials «facin explícit el seu suport al manteniment del servei i traspàs de la línia, i ho comuniquin a totes les administracions afectades». A més, tornaran a reclamar al Departament de Territori i Sostenibilitat que formalitzi la petició de manteniment del servei i inici de l’expedient de traspàs, «si no vol quedar com a únic responsable d’aquest desmantellament», conclouen les entitats.

També et pot interessar