La Policia Nacional, en una operació conjunta amb els Carabinieri d'Itàlia i la Policia de Romania, i en què també ha participat l'EUROPOL, ha desarticulat una organització criminal dedicada, suposadament, a distribuir medicaments nocius fent-los passar per productes nutricionals. Els agents han detingut vuit persones i han intervingut 117.700 comprimits en una dotzena de registres a Barcelona i Màlaga, així com a Itàlia. També han bloquejat quatre pàgines webs i 21 comptes bancaris associats als investigats, bloquejant 3,5 milions d'euros (MEUR). Se'ls imputen delictes contra la salut pública, estafa, falsedat documental, contraban, pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals i delicte contra la hisenda pública.
Les investigacions van començar quan la Policia Nacional va rebre una informació, procedent de l'EUROPOL, on els Carabinieri comunicaven la intervenció de 2.123 paquets d'un producte que havia donat positiu en la substància química sildenafil - principi actiu dels medicaments per al tractament de la disfunció erèctil - sense que hagués estat declarada entre els seus components. A més alertava que el producte procedia de dues empreses distribuïdores angleses, una d'elles amb delegació a la província de Màlaga.
Amb totes aquestes dades, els agents van portar a terme les primeres gestions d'investigació sobre les dues societats, observant que les dues estaven administrades per ciutadans espanyols que, al seu torn, administraven altres societats. Totes elles estaven relacionades entre si, creant un complex entramat empresarial que tenia com a objectiu camuflar l'activitat que desenvolupaven.
Algunes d'aquestes empreses es van crear a l'estranger a nom dels investigats o de testaferros, amb l'objectiu d'evitar qualsevol actuació policial contra els veritables responsables de les mateixes i servir de distribuïdores dels productes investigats. A més, els agents van detectar que un dels principals sospitosos tenia fixada la seva residència a la ciutat nord-americana de Miami, el que li generava una «falsa sensació d'impunitat» per poder operar lliurement en la creació d'aquestes empreses.
Una àmplia recopilació d'informació va revelar que els investigats havien creat l'entramat empresarial amb l'objectiu d'amagar l'activitat delictiva sota una aparença legal. En aquest sentit, combinaven la distribució de medicaments amb substàncies prohibides amb altres productes que legals, com complementsalimentaris o maquillatge, entre d'altres.
La Policia Nacional va sol·licitar col·laboració a l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, així com l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. De fet, aquesta darrera havia emès diversos informes prohibint la comercialització de productes que havien estat registrats per les empreses pertanyents a l'organització criminal.
En l'anàlisi realitzada s'havien detectat substàncies no declarades en l'etiquetatge del producte, concretament sildenafil i tadalafil, ambdues prescrites per al tractament de la disfunció erèctil. Indicava, a més, que el producte en qüestió suposava un risc per a aquells individus susceptibles de patir reaccions adverses amb el consum d'inhibidors de la PDE-5.
Millorant el 'modus operandi' per continuar comercialitzant
El primer dels informes emesos per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris data de l'any 2015, quan es va alertar sobre la permanència i la continuïtat en l'activitat delictiva desenvolupada per l'organització criminal. Aquesta estava perfeccionat el seu 'modus operandi' perquè, en cas de que algun d'aquests productes fos detectat per les autoritats, podria seguir comercialitzant amb resta sense problemes.
Els controls duts a terme durant 2020 i 2021 sobre els productes distribuïts pels investigats van confirmar les hipòtesis, per la qual cosa es va judicialitzar la investigació. Les hipòtesis es van reforçar amb les diligències realitzades en el mateix sentit pels investigadors dels Carabinieri.
L'investigat que residia a Miami era l'encarregat de mantenir el contacte amb els proveïdors asiàtics, que remetrien les pastilles a través d'empreses de transport fins als magatzems que l'organització criminal tenia a la província de Màlaga. Posteriorment, un altre dels líders del grup s'encarregava de les tasques logístiques per a la recepció dels productes i el seu emmagatzematge.
Un cop fet aquest procés, les píndoles s'introduïen en caixes de productes que havien registrat com a complements nutricionals 100% naturals. L'última fase era la de la distribució, on els productes s'enviaven a empreses de transport juntament amb el llistat dels clients als que havien de remetre la mercaderia. De la mateixa manera, els productes prohibits també s'enviaven a plataformes logístiques, tant a Espanya com en altres països europeus, que procedien a la seva distribució als consumidors finals.
Importants riscos sanitaris per als consumidors
Aquesta activitat criminal li reportava a l'organització criminal uns grans beneficis, de manera que s'està desenvolupant una investigació patrimonial, sense descartar la imputació de delicte de blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública provinent del delicte investigat. Per això, s'ha procedit a la intervenció de 21 comptes bancaris associades als investigats, quedant bloquejats un total de 3,5 MEUR.
Aquesta activitat il·legal resultava molt perillosa pels possibles efectes adversos als consumidors. Un dels productes distribuïts tenia una ressenya del passat mes de novembre de l'any 2020, que indicava que un client va denunciar haver patit un vessament cerebral motivat per la seva ingesta.