La desconeixença de l’entorn fa que, a vegades, passin per alt elements patrimonials d’un valor destacable. És el cas del pont de pedra situat a la zona del barranc de la Variella, al terme municipal de Vilaverd. Fa unes setmanes, un veí de la zona va alertar a través de les xarxes socials de la presència d’aquest element arquitectònic, que ha passat desapercebut fins ara, i de la importància que podria tindre per al lloc.
En aquest sentit, el Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya s’ha interessat per l’element i ha iniciat un procés de documentació. Així, gràcies a la informació que els ha facilitat el ciutadà que ha fet la descoberta, s’han pogut identificar diversos trets característics de la construcció, s’ha detectat que el pont ha patit diverses reparacions al llarg del temps i que, per tant, l’aspecte actual pot distar força del volum original que hauria tingut anys enrere.
aquest pont es de Vilaverd, el coneixeu? pic.twitter.com/RKZGh1VYP8
— Su1973 (@jrtorx) May 13, 2020
El Pont Trencat de Valls, una altra descoberta
A uns pocs quilòmetres enllà, al pas del riu Francolí pel terme municipal de Valls, des de fa uns mesos un altre pont de pedra ha centrat totes les mirades dels curiosos. Es tracta de l’anomenat Pont Trencat, proper al Mas de Barrotes, i que data del segle XVI. La riuada del 22 d’octubre de 2019 va canviar totalment l’entorn i ara es troba totalment visible a causa de la desaparició de la vegetació que l’envoltava.
Aquesta construcció es troba situada a l’antic camí que va de Tarragona a Lleida, i que també servia per anar de Valls a Alcover i a Reus. La denominació de Pont Trencat cal situar-la fa gairebé 180 anys, durant l’aiguat del 24 d’agost de 1843, anomenat popularment de Sant Bartomeu, ja que la construcció es va col·lapsar i va cedir bona part del cos central.