Durant aquest mes de setembre ha començat el nou servei de recollida de residus a la Conca de Barberà, que implica els vint-i-dos municipis de la comarca amb dos models diferenciats en funció de la tipologia de municipi: la recollida en contenidors tancats d'orgànica i resta en els nuclis més petits, i el porta a porta en els nuclis més grans. També hi ha municipis que combinen els dos models, i al nucli principal s'implanta la recollida porta a porta i als nuclis agregats, el sistema de contenidors tancats d'orgànica i resta amb control d'accés.
Contenidors intel·ligents
El model de contenidors tancats és un model que s'utilitza a diferents indrets del país. A la Conca de Barberà també es va fer una prova pilot a Rocafort de Queralt al juny del 2018 i, després de valorar-ne el funcionament, s'ha optat per implantar-ho a tots els nuclis petits de la comarca, ja que l'experiència ha estat molt positiva, aconseguint vora el 80% de reciclatge. Així, el nou sistema de recollida s'implantarà de forma progressiva durant els mesos de setembre i octubre amb l'objectiu d'assolir resultats de recollida selectiva que superin el 70%, tal com estableixen les directives europees.
El dia 10 d'agost va començar la implantació del nou servei de recollida de residus municipals amb contenidors amb tancament, la qual s'implanta a 3.224 llars, mitjançant diferents punts informatius a tots els nuclis participants en la recollida de residus mitjançant contenidors tancats, amb les mesures corresponents d'higiene i desinfecció. Aquests punts informen sobre el funcionament de l'aplicació, l'obtenció de la targeta o la resolució de problemes i dubtes que puguin sorgir. La targeta o l'aplicació està associada a un habitatge, és a dir, a una adreça, de manera que les dades amb les quals es treballa són les mateixes que les actuals, les de la taxa d'escombraries, i se'n garanteix la seva protecció.
Índex de reciclatge superior a la mitjana
La Conca de Barberà té uns índexs de recollida selectiva superiors a la mitjana catalana, tot i que actualment no s'arriba als objectius marcats per les directives europees. Per això, el nou model de recollida té com a objectiu incrementar la recollida selectiva fins al 70% per complir amb l'actual marc legal català i europeu i, així, evitar la petjada ambiental en la generació de residus i l'encariment de la taxa d'escombraries degut a l'augment dels cànons per dipositar la resta a l'abocador.
L'octubre de 2018 es va iniciar una prova pilot al centre històric de Montblanc per implantar el servei de recollida de residus porta a porta; des de llavors, els resultats de recollida selectiva han augmentat fins a un 80%. A la resta del municipi, la xifra continua estancada en el 50%.