Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una xeringa amb vacuna contra el coronavirus

Descobreixen quant dura la immunitat al coronavirus després de curar-se

S'estan detectant casos de pacients donats d'alta que han donat tornat a donar positiu

Més enllà de mirar de contenir les xifres de contagiats i morts, la gran batalla contra el Coronavirus es lliura també en l'àmbit de la immunitat, i mentre els governs intenten contenir els contagis i rebaixar el nombre de morts, els científics treballen nit i dia per revelar l'enigma de la immunitat al coronavirus i donar amb una la vacuna que acabi amb ell.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

La clau està a determinar quant triga un malalt a desenvolupar els anticossos i quant dura la immunitat a la malaltia després d'haver-la passat. Encara fan falta estudis de llarg recorregut, però algunes investigacions ofereixen les primeres pistes: comparant-lo amb els virus de la SARS i la MERS, el coronavirus estaria en una immunitat de quatre a cinc mesos.

Així ho afirma Elena Muñez, de la Unitat de Malalties Infeccioses de l'Hospital Puerta de Hierro de Madrid, que tot i això adverteix que és un virus encara poc conegut. Altres experts eleven a sis mesos el temps en què una persona està immunitzada després de passar la malaltia.

El factor clau per a la lluita contra la Covid-19 és conèixer el nombre real de persones infectades a través de proves serològiques, segons apunta Malik Peiris, professor de virologia de la Universitat de Hong Kong, ja que han detectat que molts pacients donats d'alta han donat falsos negatius i per això tornen a contagiar-se.

«És molt estrany que un pacient torni a donar positiu en un curt període de temps, ja que hi ha molts anticossos a la sang que impedeixen la reintroducció de virus», diuen els experts d'aquest centre: «podria donar-se que un pacient que hagi donat negatiu diverses vegades doni positiu, però no seria infecciós».

Segons estudis de l'equip d'aquesta universitat, els contagiats de la SARS van tenir anticossos fins a l'almenys un any després d'haver superat la malaltia, i pràcticament tots els malalts els desenvolupaven.

Altres estudis amb virus parents del coronavirus determinen que els anticossos de la SARS eren presents en la majoria dels pacients dos anys després, mentre que en altres ocasions els anticossos de la MERS persistien 12 i 13 mesos després de la infecció.

Set dies després de la infecció

Aquesta és una altra de les qüestions importants en la lluita contra el coronavirus: quant triga un contagiat en desenvolupar anticossos. Juan Manuel Carreño, microbiòleg de l'Escola de Medicina Icahn de Mount Sinai, a Nova York, diu que, quan ens contagiem d'un virus, el nostre sistema immune reacciona i el nostre cos produeix anticossos més enllà del temps en què el virus ens ataca.

El doctor explica que vam començar a produir els anticossos al voltant de set dies després de la infecció, motiu pel qual no s'han de fer les proves serològiques al pacient abans de les dues setmanes d'haver-se produït el contagi.