Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un nen en un hospital

Detecten el primer cas de grip aviària en humans: un nen de només 4 anys

Es tracta del primer cas de la variant H3N8, ja que d'altres soques sí que s'havia detectat algun cas aïllat

Primer cas detectat de grip aviària amb la soca H3N8 en humans a la Xina. El contagiat és un nen de 4 anys i és la primera persona a infectar-se amb aquesta variant a tot el món. Tot i la gravetat dels fets, des de la Comissió Nacional de Sanitat del país asiàtic li resten transcendència.

Asseguren que el risc que es propagui entre humans és reduït. El menor es va contagiar a la ciutat de Zhumadian, assenyala l'agència Reuters. Pel que sembla va estar en contacte amb gallines i corbs a casa seva. La família de l'infant, resideix en una zona poblada d'ànecs salvatges.

Els símptomes de la grip aviària que presentava el jove i pels quals va ser hospitalitzat van ser febre i malestar. El seu ingrés es va produir el passat 5 d'abril. Des del Ministeri de Salut expliquen que va ser infectat directament per les aus i que les proves realitzades no van detectar «anomalies».

Entenen que la infecció del petit és un cas aïllat. Es tracta d'una «transmissió puntual entre espècies» i les possibilitats de «propagació a gran escala són baixes». Tot i això, les autoritats recorden que no cal acostar-se mai a aus malaltes o mortes i que qualsevol cas de febre s'ha de consultar amb els especialistes.

Fins avui, no s'havien detectat casos de la soca H3N8 en persones. Únicament en ocells, foques, gossos i cavalls.

L'avaluació preliminar havia determinat que aquesta variant no comptava amb prou capacitat per afectar els humans. Per tant, descartaven del tot que això pogués desencadenar una epidèmia a gran escala com va passar amb el coronavirus.

Gallines
La grip aviària apareix en entrar en contacte amb determinades aus. | Canva

Les agències de notícies assenyalen que a la Xina conviuen diferents variants de la grip aviària. De manera esporàdica, solen produir-se alguns episodis de contagi entre determinats grups de la població. Sobretot entre els que treballen o conviuen amb aquests animals.

El nen de 4 anys va ser el primer infectat amb aquesta soca, però també s'havia detectat un altre cas de la variant H10N3 al mateix país. Va ser al juny de l'any passat i era el primer cas notificat per les autoritats locals.

En aquella ocasió, ho van considerar com un fet «accidental», i ja van advertir del que podria provocar. La situació no semblava d'una gravetat extrema, ja que el risc d'expandir-se a escala mundial era molt reduït.

La situació que es va viure en aquell instant va ser molt semblant a la que ara s'acaba de notificar. El pacient era un home de 41 anys resident a la província de Jiangsu. També va ser hospitalitzat amb símptomes com la febre i altres molèsties que els metges no van acabar d'esclarir.

Van intentar fer un exhaustiu seguiment a les persones que havien estat amb ell en aquelles últimes hores. Després de fer-los diversos controls, no van detectar «anormalitats» i el van tancar com un cas aïllat.

La grip aviària, molt poc freqüent en humans

Els casos de grip aviària que s'han detectat darrerament es poden considerar puntuals. De fet, no és gens comú que els humans es contagiïn per aquest virus.

El 1997 i el 2013 també es van detectar incidències d'aquesta mena en humans, però pertanyien a les soques H5N1 i H7N9. Així, els Centres per al Control de Malalties dels Estats Units insisteixen en el fet que els casos de transmissió entre persones són molt poc comuns.

Una investigació nord-americana publicada el 2012 va revelar els danys que havia provocat la variant H3N8 en animals, la qual, l'any anterior, havia desencadenat una pneumònia mortal a més de 160 foques de les costes americanes.

Però, pel que fa a la salut pública entre humans, no hi ha motius per alarmar-se, ja que els casos solen ser comptats.