porc senglar

Detecten a Catalunya carn infestada amb triquinosi en porcs senglars

Salut insta a evitar el consum de carn no controlada sanitàriament

El Departament de Salut ha informat que s'han detectat dos casos positius de triquinosi en carn d'animals de caça procedent de l'Alt Urgell. Es tracta de carn de dos exemplars de porc senglar abatuts a Montferrer i Castellbò i a Coll de Nargó, respectivament. Les notificacions provenen d'un establiment de manipulació de caça ubicat a Andalusia. Atès que l'existència d'animals infestats suposa un risc de transmissió de la triquinosi dels animals a les persones, Salut insta a evitar el consum de carn no controlada sanitàriament. La transmissió de la malaltia es pot produir també a través d'altres animals que hagin consumit carn de porc senglar infestada, com seria el cas de gossos, guineus, rates o ratolins, entre altres.

El Departament de Salut recorda que les carns de porc senglar distribuïdes pels circuits comercials, inclosos els restaurants i el comerç detallista, s'han d'haver obtingut necessàriament en establiments de manipulació de caça autoritzats i inscrits al Registre sanitari d'indústries i productes alimentaris de Catalunya (RSIPAC). Pel que fa a l'autoconsum que en puguin fer els mateixos caçadors, cal que prèviament els animals abatuts siguin sotmesos a una inspecció veterinària després de la mort i, en especial, a un control de triquines.

Salut adverteix també que la congelació de la carn no garanteix la inactivació de les larves de triquina i que, per tant, no pot substituir l'anàlisi per detectar la presència del paràsit. L'alerta del Departament s'adreça especialment als gremis de restauració i d'establiments detallistes i a les agrupacions de caçadors, a més dels consumidors en general.

Denuncien un home per caçar ocells fringíl·lids amb trampes il·legals

Els Mossos d'Esquadra han denunciat un home per caçar ocells fringíl·lids sense autorització amb trampes il·legals. Es tracta d'un veí de 60 anys de l'Hospitalet de Llobregat. Els fets van succeir el dimarts 2 de febrer, quan els agents el van enxampar col·locant una gàbia trampa per capturar ocells fringíl·lids en un arbre d'un descampat. El denunciat havia col·locar al costat d'aquesta gàbia una altra amb una cadernera a l'interior per fer d'esquer. Els Mossos actuants van comissar el material així com l'ocell, que va ser traslladat a un centre de recuperació de fauna salvatge.

Pla general de les gàbies trampes i la cadernera que es feia servir d'esquer un home a Hospitalet de Llobregat. Imatge del 8 de febrer del 2021
L'home col·locava una gàbia trampa per capturar ocells fringíl•lids en un arbre d'un descampat | ACN

La policia va denunciar la persona que estava caçant per dues infraccions greus a la Llei de Protecció del Animals 2/2008: practicar la caça o captura d'animals autòctons i no autòctons sense autorització i emprar arts de caça o captura prohibits. La sanció de faltes greus d'aquesta llei pot suposar una quantia econòmica de fins a 9.001 euros.