Josep Maria Mainat durant l'entrega de la Creu de Sant Jordi a Barcelona, el 16 de maig del 2019

L'empresari català Josep Maria Mainat, a punt de morir a mans de la seva dona

Els investigadors creuen que volia evitar el divorci i quedar fora de l'herència

Fonts judicials i policials han informat que Angela Dobrowolski, dona de l'empresari català Josep María Mainat, ha estat detinguda després de trobar indicis que podria haver intentat assassinar el seu marit per frustrar els tràmits del seu divorci i emportar-se la milionària herència de Mainat.

El cas està actualment en mans del jutge d'instrucció 32 de Barcelona, segons explica 'La Vanguardia', que investiga si la dona, de 37 anys, podria haver administrat insulina al seu marit mentre dormia, un fet que va provocar que entrés en coma. A Angela Dobrowolski se l'acusa de temptativa d'assassinat amb traïdoria i està obligada a presentar-se en els jutjats cada setmana després que passés a disposició judicial i d'haver rebut la llibertat amb càrrecs. 

La investigació dels Mossos d'Esquadra ha conclòs que es van trobar indicis que la dona de l'empresari va preparar un pla, premeditat, per matar el seu marit, de 72 anys. Els fets van ocórrer el passat mes de juny, quan Angela va descobrir que Mainat estava preparant els papers del divorci.

La parella feia temps que estava en un mal moment i fins i tot havien deixat de conviure junts. Dobrowolski va accedir, sense permís, al compte de correu electrònic de Mainat, on va descobrir les intencions de l'empresari de divorciar-se d'ella, un fet que provocaria que ella quedés exclosa de la lectura del testament.

Els indicis que apunten a Angela

El 22 de juny, la parella va sopar a casa de l'empresari en companyia dels seus dos fills, de 4 i 8 anys, cosa que seguien fent de tant en tant. En aquestes ocasions, Josep María acostumava a dormir en la seva habitació mentre que Angela dormia en una altra o amb els seus fills, però les càmeres del domicili van enregistrar com la seva dona va entrar fins a tretze vegades a la seva habitació durant la nit. 

Ella coneixia que hi havia càmeres, així que es va amagar darrere de la porta de la nevera per manipular alguna cosa, moment en què, segons els investigadors, va aprofitar per preparar les dosis d'insulina que durant la nit li va injectar al seu marit.

La sospitosa, que està estudiant l'últim any de medicina, ha argumentat que les injeccions contenien vitamines i alguna substància per aprimar-se, però això no hauria pogut provocar-li la baixada de sucre que li va causar el coma. Segons sembla, Mainat estava profundament adormit i no va oferir gaire resistència quan la seva dona li va voler posar les injeccions, malgrat negar-s'hi en un primer moment.

Un altre dels indicis més sospitosos sobre les actuacions de Dobrowolski durant la nit va ser la utilització d'un glucòmetre, que els diabètics, com Josep Maria Mainat, fan servir per conèixer els seus nivells de sucre a la sang. Ella no sabia que el glucòmetre enregistra totes les mesures i va deixar rastre sobre el seu ús entre les 1.20 hores i les 2.41 hores de la matinada. Finalment, els nivells de sucre van baixar i l'home va entrar en un quadro d'hipoglucèmia amb risc de mort, però ella, segons els Mossos, no va actuar i es va limitar a esperar.

Vint minuts després, Angela va trucar el 112 per demanar una ambulància, i la persona que la va atendre li va demanar que, mentre esperaven, li donés sucre al seu marit per intentar revertir el seu estat, però ella va respondre que no tenien sucre a casa, un fet que més tard es va demostrar fals. Quan va arribar l'ambulància, Mainat ja havia entrat en coma. 

Els Mossos d'Esquadra, quan van revisar el glucòmetre, van trobar un nou indici sospitós, ja que l'última de les mesures marcava uns nivells de sucre normals en la sang. Segons han explicat, aquest fet demostra que Angela va mesurar-se el sucre ella mateixa per cobrir-se i justificar el temps que va trigar a trucar els serveis d'emergència, argumentant que les lectures finals eren correctes.

Josep Maria Mainat va acabar ingressat a l'hospital aquella nit, on va estar dos dies més fins a recuperar-se. Des de 'La Vanguardia' han contactat amb l'empresari, que ha decidit no oferir declaracions i limitar-se a respondre que el cas ja està en mans del jutjat.