Les 10 millors pel·lícules sobre psiquiatres i psicoterapeutes

Descobreix les produccions cinematogràfiques més interessants relacionades amb aquestes professions

Les produccions cinematogràfiques sobre psiquiatres i psicoterapeutes que no et pots perdre
Les produccions cinematogràfiques sobre psiquiatres i psicoterapeutes que no et pots perdre | Psicología y Mente

Molts llargmetratges entren dins de la categoria de pel·lícules sobre psicologia. Ara bé, no n’hi ha tants que contemplin el vincle entre pacients i terapeutes, o que s’encarreguin d’ensenyar-nos els resultats de les teràpies en els pacients.

Aquest tema és més concret i d’actualitat: moltes persones decideixen recórrer als professionals de la salut mental per tal de reconduir la seva existència, i la figura dels terapeutes ocupa un lloc molt rellevant dins de l’imaginari col·lectiu.

Per aquesta raó, hem trobat molt oportú fer un recull de produccions cinematogràfiques sobre psiquiatres i psicoterapeutes: no ens ofereix únicament pistes al voltant de la visió de la societat sobre els terapeutes, sinó que també tenen la capacitat de modificar la idea que ens hem format dels professionals de la salut mental.

Tot seguit, trobaràs 10 llargmetratges d’aquesta mena que ens han semblat imprescindibles. És possible que te’n vinguin al cap uns quants més, o sigui que qualsevol recomanació serà benvinguda.

1. Una altra dona

Un film que ens mostra l’impacte de la psicoanàlisi en el seu director, Woody Allen. Ens parla d’una dona que, des d’un estudi que acaba de llogar per treballar, pot escoltar les sessions terapèutiques que tenen lloc a l’altra banda de la seva paret. Així, com a pacient per casualitat i sense voler, la protagonista es qüestionarà, per primer cop a la vida, diversos punts que tracten dels seus fonaments existencials.

 

2. L’estranya passatgera

El nostre recull de produccions cinematogràfiques sobre psicoteràpia comença amb un clàssic de la dècada dels 40 que, alhora, constitueix l’adaptació d’una novel·la a la gran pantalla. Ens parla de la Charlotte Val, una dona que durant molts anys ha estat sotmesa als designis de la seva mare i que, quan es posa en contacte amb un psicòleg, descobreix un desig per viure d’una manera autònoma i plena. Per aquest motiu, vol començar un periple que transformarà el seu univers.

3. A Dangerous Method

El conegut director David Cronenberg ens transporta cap als orígens de la psicoanàlisi a través d’aquesta pel·lícula. Cronenberg és especialment reconegut per un mític ‘remake’ de la producció ‘La Mosca’ i per haver dut a terme produccions on barreja elements orgànics amb industrials.

Aquí, però, decideix allunyar-se del terror i dels vincles estrafolaris entre la tecnologia i els humans per parlar-nos de les carreres de Sigmund Freud i Carl Jung, així com dels mètodes que fan servir per tal d’ajudar els pacients que tenen a gestionar els desitjos reprimits que posseeixen.

4. Antwone Fisher

Es tracta d’una producció fonamentada en fets reals que va comportar l’estrena com a director de Denzel Washington, i que narra la història d’un ‘marine’ que se sotmet a teràpia forçada per mirar de calmar la seva actitud violenta. Un llargmetratge sobri que aborda d’una manera sensible els drames personals del seu protagonista.

5. L’indomable Will Hunting

Ja vam esmentar aquest títol dins de l’article on vam parlar sobre pel·lícules motivadores, i és que també es tracta d’una de les pel·lícules més interessants al voltant dels psicoterapeutes.

El vincle que s’estableix entre el professor i Will Hunting no està emmarcat a l’interior del quadre terapèutic habitual i formal de les consultes psicològiques, però el personatge que encarna l’actor Robin Williams mostra a la perfecció la tasca que duen a terme determinats psicoterapeutes per tal d’incentivar l’esperit de superació personal dels pacients.

Robin Williams, a la dreta, interpreta un psicoterapeuta que ajuda el seu pacient a superar-se
Robin Williams, a la dreta, interpreta un psicoterapeuta que ajuda el seu pacient a superar-se | Psicología y Mente

 

6. Gent corrent

Una producció genial dirigida per Robert Redford que tracta dels psicoterapeutes, dels pacients que tenen i de la realitat tan dura que molts d’ells han de viure. És tot un drama que, amb una gran sensibilitat, mostra les quimeres dels diversos personatges que hi apareixen.

7. Una teràpia perillosa

Per últim, per mirar d’oferir-li un toc humorístic al recull de films relacionats amb psicoterapeutes i pacients, cal que recordem el film taquiller en què Billy Crystal tenia l’obligació d’oferir-li teràpia a un home mafiós —un paper que va interpretar a la perfecció el gran Robert de Niro.

8. The Unsaid

L’intèrpret Andy García fa el paper de Michael Hunter, un psiquiatre que ha estat uns quants anys sense treballar dins d’una consulta i que un dia opta per tractar un adolescent que sembla que està traumatitzat.

Tanmateix, per a Michael el jove és com el fill que va perdre uns quants anys enrere, i això no només farà trontollar el seu vincle terapèutic amb el pacient sinó que fins i tot trasbalsarà alguns elements relacionats amb la seva família. Aquesta producció ens fa reflexionar al voltant dels límits que han de tenir les relacions que s’estableixen entre els professionals de l’àmbit de la salut mental i els seus pacients.

9. K-Pax

Aquest film narra com el doctor Powell observa que un pacient seu qüestiona les bases de la seva realitat, perquè afirma que prové d’un altre planeta i mostra una capacitat fascinant a l’hora de trobar proves que donin suport a la seva afirmació.

El llargmetratge no només sap enganxar els espectadors, sinó que també es tracta d’una de les produccions cinematogràfiques sobre psicoterapeutes i els vincles que mantenen amb els pacients que té més tirada a nivell comercial.

10. Què se n’ha fet d’en Bob?

En aquesta comèdia, Bill Murray sembla que tingui ganes de perseguir el seu psiquiatre en tot moment, fins i tot mentre està de vacances. Aquí, l’objectiu d’incitar a la reflexió que tenen molts films d’aquesta mena deixen pas simplement a les ganes d’oferir moments divertits i de fer riure. Per descomptat, no ens volem queixar per això!


Comentaris

envia el comentari