Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general d'un control dels Mossos d'Esquadra a la T-11, a Tarragona, minuts després d'entrar en vigor el toc de queda

Et van multar durant l'estat d'alarma a Catalunya? Ja pots reclamar la devolució

T'expliquem els senzills passos per reclamar la devolució de les sancions imposades durant el primer estat d'alarma

Si et van multar durant el primer estat d'alarma a Catalunya per incomplir les restriccions anti-Covid —entre el 14 de març i el 21 de juny de 2020—, estàs d'enhorabona. I és que el Departament d’Interior ha posat en marxa aquest dimecres, 29 de desembre, el tràmit per la devolució de l'import d'aquestes sancions, seguint la sentència del Tribunal Constitucional 148/2021.

Així, aquelles persones que vulguin recuperar l'import d'aquestes sancions, les persones interessades han d'accedir a la pàgina web que ha habilitat el Departament d'Interior i facilitar les seves dades bancàries mitjançant un formulari. En aquest sentit, el retorn de les multes no serà immediat, ja que l'administració haurà de tramitar i comprovar les dades abans de fer-ho.

El tràmit telemàtic es pot fer omplint el formulari i sense necessitat de signatura electrònica, tot i que també es pot fer de manera presencial. En aquest sentit, els interessats hauran de demanar cita prèvia i dirigir-se a les Oficines d'Atenció al Ciutadà de la Generalitat, als registres del Departament d'Interior i als Serveis Territorials.

Més de 24.000 sancions amb dret a devolució

La majoria de les sancions que es van imposar durant el primer estat d'alarma van ser per circular per la via pública sense tenir el justificant que acreditava que el desplaçament corresponia a una de les activitats permeses. Així mateix, també es van sancionar activitats com sortir a fer esport o a passejar fora de l’horari autoritzat o en grup, quan no estava permès.

Finalment, també es va sancionar aquells que van sortir al carrer el pare i la mare amb un fill o bé el pare i la mare amb dos fills —en un moment que les sortides es restringien a un fill acompanyat d'un progenitor— i els que van consumir begudes en grup a la via pública.

Després de la sentència del Tribunal Constitucional 148/2021, la Generalitat ha publicat un decret en què es revoquen les sancions imposades, s'arxiven els procediments oberts i s'estimen les al·legacions presentades corresponents als articles 7.1 i 7.3 del Reial decret 463/2020, que van ser anul·lats.

Segons els càlculs del Departament d'Interior, el total de fets sancionats per la normativa anti-Covid amb dret a devolució de la multa és de 24.289.