Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de dos metges tenint cura d'un pacient amb coronavirus a l'hospital Trueta de Girona

Descobeixen el fàrmac que pot evitar moltes morts de coronavirus

És barat i abundant, per la qual cosa podria utilitzar-se de manera immediata

Imatge de dos metges tenint cura d'un pacient amb coronavirus a l'hospital Trueta de Girona
És barat i abundant, per la qual cosa podria utilitzar-se de manera immediata | Catalunya Diari

Un estudi científic de la Universitat d'Oxford ha descobert el primer medicament  que ajuda a evitar la mort en casos greus de coronavirus. Es tracta de la dexametasona, un fàrmac barat i disponible que s'utilitza des dels anys seixanta per tractar l'asma, infeccions i malalties autoimmunes com l'artritis reumatoide.

La investigació ha consistit a administrar durant 28 dies el medicament  a un total d'aproximadament 2.000 pacients hospitalitzats per la Covid-19. Els científics han anat comparant la seva evolució amb la de 4.000 pacients que no van rebre el tractament, aconseguint uns  resultats molt positius: s'ha reduït un terç la mortalitat  en els casos més greus, de persones que necessiten ventilació mecànica, i una cinquena part en casos de menys gravetat, on només s'administra oxigen al malalt.

No és efectiu en casos lleus

Els experts expliquen que les persones a qui el virus ataca de manera greu són aquelles el sistema immunològic de les quals reacciona de manera massa agressiva davant la  infecció, produint-se una 'tempesta de citocines'. L'organisme d'aquests pacients desprèn aquesta proteïna de manera descontrolada, fins al punt que es genera una infecció pulmonar  que mata cèl·lules a discreció, sense destriar les sanes de les infectades.

Ara la ciència fa un pas més en la lluita contra la  pandèmia que ha causat estralls arreu del món i suggereix que la dexametasona  actua precisament atenuant aquesta desproporcionada reacció del sistema immunològic d'algunes persones, evitant que s'acumuli líquid als pulmons i que es destrueixi el teixit dels alvèols.

«El benefici és clar i ampli en aquells pacients que estan prou greus per necessitar tractament amb oxigen», assegura Peter Horby, cap de la investigació. A més, el fàrmac és abundant i gens car i «pot utilitzar-se de manera immediata per salvar vides a tot el món», apunta. Falta que l'estudi surti publicat en una publicació científica per acabar de donar màxima credibilitat als resultats i poder actuar en conseqüència.

El tractament ja s'ha fins i tot privat en algun hospital català, com el de Sant Pau. És innegable que el descobriment d'aquest tractament a base de corticoides és una gran notícia i obre de nou una porta a l'esperança, a més d'empènyer endavant la  lluita contra el virus que continua atemorint el món.